Грешки и нередности се откриват във всяка година от програмния период, но са съсредоточени най-много в периода от 2010 г. до края на миналата година „по обясними причини”. Така премиерът Пламен Орешарски коментира спрените евросредства по Оперативна програма "Регионално развитие".

В рамките на блицконтрол в парламента Орешарски се позова на решение на Еврокомисията за спирането на средствата, в което се посочва, че са открити нередности в пет проекта - три на община Бургас, един в Асеновград и проект на МВР, чиято реализация обхваща три кабинета – на ГЕРБ, служебното правителство и сегашния министър Цветлин Йовчев.

По-рано днес бившият регионален министър Лиляна Павлова (ГЕРБ) заяви, че обвиненията към ГЕРБ са несъстоятелни.

Връзка с "Южен поток"?

Премиерът заяви, че следва да се укрепят системите за финансово управление и контрол, които не са били в добро състояние от началото. „Ще прегледаме всички проекти. Ако е необходимо, ще направим вътрешни проверки. Аз не искам да правя връзка между различни проекти, управлявани от ЕС. Не е добре за страната да поддържаме тази теза”, коментира Орешарски във връзка с твърденията, че Европейската комисия няма доверие към България заради проекта „Южен поток”.

„Вчера имах възможността да се запозная със санкционната процедура по отношение на „Южен поток”. ЕК има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Руската федерация на третия енергиен пакет. Този договор беше подписан през 2008 г., третият енергиен паркет е приет през 2010 г.”, подчерта Пламен Орешарски.

По отношение на това дали има упражняван натиск за проекта „Южен поток”, Орешарски каза: „Всички сме свидетели, че има различни тези по отношение на ползата и вредата от този проект. Реализацията на този проект в рамите на европейското законодателство би било полезно за нашата страна”.

Спешната помощ - второстепенен проблем

На въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова какви мерки ще предприеме правителството, за да спре устремът на българското здравеопазване към катастрофа, Орешарси заяви, че кабинетът такава е заварил здравната система.

„Мисля, че решаването на проблема за шефа на Спешната помощ е един от второстепенните. Досега говорихме, че проблемите са други – много по-системни, много по-дълбоки. Опитът на предишното правителство, което стана рекордьор по смяна на здравни министри, показва, че проблемът не е кой управлява, а как управлява”, каза още Пламен Орешарски.

Пламен Орешарски коментира и емитирането на дълг от 3 млрд. лева, като отново припомни, че той е бил обсъждан през миналата година в рамките на Закона за държавния бюджет. От 18-19 век държавите перманентно емитират дългове, за да финансират излизащи в падеж стари дългове, обясни Орешарски.