За последните две години България е пета по усвояване на евросредствата, а за деветте години на програмния период – също пета, но отзад напред (24-та от 28 страни членки). Изводът е очевиден – за първите седем години усвояването на еврофондовете е изоставало и едва от две години темпото е видимо подобрено. Това коментира във Facebook бившият премиер Пламен Орешарски.

„Тези дни българският еврокомисар Кристалина Георгиева посочи правителството от периода 2013-2014 година с основна заслуга за ускоряване на усвояването на евросредствата. Разбира се, тя го каза индиректно, опитвайки се да похвали настоящото правителство”, пише той като обяснява, че от гледна точка на бюджета (ресорът на Георгиева) се следят последните 2 години, а от 2007 г. насам сме едва на 24-то място по усвояване.

Орешарски напомня, че именно заради тази класация еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу е посочила България като страна, която изостава.

 

Тези дни българският еврокомисар Кристалина Георгиева посочи правителството от периода 2013-2014 година с основна заслуг...

Posted by Пламен Орешарски on 15 октомври 2015 г.

„Тогава е логичен въпросът кой придвижи страната от последните места в класациите по усвояване на евросредства, които заемаше до 2012-2013 година, до престижното пето място за последните две години. Отговорът е неудобен за нашата еврокомисарка, тъй като не е правителството, което тя толкова похвали, а едно друго правителство – това на Пламен Орешарски”, посочва експремиерът.

По думите му основна заслуга имат министрите и административните звена, отговорни за реализирането на европрограмите, но и „настоящото правителство, затова че продължи същото темпо, а не го забави отново”.