Премиерът Орешарски даде препоръка към участниците в Световния икономически форум в Китай, известен като „Летния Давос". Министър-председателят изнесе реч в годишната среща на новите шампиони.

След кратко прекъсване България отново се появи на сцената на „Летния Давос"- една от най-мащабните срещи между управляващи политици от цял свят и бизнеса.

Министър-председателят Пламен Орешарски пък е единственият премиер от Източна Европа, участник в 7-мата поред среща в Далиен, Китай.

Пред представители на водещи глобални компании, изследователи, предприемачи и премиерите на Белгия, Малта и Финландия, някогашният финансист номер едно коментира уроците от кризата в България.

„Аз ще споделя моя опит, че стабилната монетарна и фискална среда е необходимо, но не достатъчно условие за икономическото развитие, това мисля, че вече всички го виждаме”, коментира българският министър-председател.

1600 са участниците в Летния Давос, от над 90 страни. Форумът се провежда в китайския град Далиен в момент, когато всички погледи са обърнати към втората световна икономическа сила.

Именно там - в Азия - бизнесът, младите световни лидери, учени, експерти, се опитват да намерят решение на световните проблеми, решения за изходите от икономическата криза, растежа, заетостта, иновациите, екологията.

Българският премиер Пламен Орешарски препоръча малките икономики да търсят растеж не чрез вътрешното потребление, а чрез износ.

„Стабилната фискална позиция е важна в дългосрочен план, а сега смених позицията си. За мен по- важно е преструктурирането на икономиката; намаляване на административното бреме, подобряване на образованието, Фокус върху малките и средните предприятия”, посочи още Орешарски.

Премиерът заяви, че монетарната и фискалната политика е била и продължава да бъде важна. „Тя пази доходите на гражданите от обезценяване. Това обаче не е достатъчно. Видяхме как пета година страната е в рецесия и относителната ни фискална стабилност не помага, за да излезем по-бързо от кризата. Очевидно е, че трябва да търсим стимулаторите на растежа”, каза Орешарски. По думите му, вътрешното търсене също е стимулатор на икономическата активност, но според него е по-важно да успеем да произвеждаме повече и да изнасяме, тоест да има експортно ориентирания растеж.

В рамките на участието си в дискусията за Европа премиерът Орешарски също акцентира върху отношенията между устойчивото икономическо развитие и фискалната политика. Той напомни, че във всички периоди на криза след 2000 г. в Европа доминира препоръката за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентноспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие. „Това е вярно, но от българския опит имаме интересни поуки. В добрите времена преди кризата България водеше много разумна фискална политика със стриктни банкови регулации, силен банков надзор, бюджетни излишъци между 2-3% от БВП всяка година, консолидиран фискален резерв, изплащан държавен дълг”, напомни Орешарски по време на дискусията. Той отбеляза, че тази относително консервативна политика продължи и в период на криза.