Премиерът Пламен Орешарски не поднесе изненада с отговора си на въпроса за кандидатурата на България за бъдещ еврокомисар, отправен от депутата от Коалиция за България Жельо Бойчев.

Без да излиза от мъгливото поле на пожеланията и вероятностите, министър-председателят определи кандидатурата „само като визия”. „На този етап бих се ангажирал само с профила на кандидата – той трябва да бъде авторитет не само в нашата страна, а и пред европейските ни партньори. Не трябва да се правят компромиси с качествата му на професионалист. Той трябва да бъде добре запознат с работата на европейските институции. Важно е да получи ресор, който да му даде възможност да прояви своите качества”, обясни Орешарски.

Той отбеляза, че бъдещият кандидат „не бива да бъде затворен само в рамките на едно семейство”, и разкритикува подхода за избор на тяснопартиен кандидат.

„През 2009 г. правителството на Бойко Борисов използва теснопартиен похват и кандидатът Румяна Желева се провали пред Европейския парламент”, припомни Орешарски и изтъкна, че България има както негативен, така и позитивен опит в това отношение, визирайки Кристалина Георгиева, която пое ресора за реакция при кризи, напускайки Световната банка.

„Затова трябва да бъде подкрепен с консенсус за еврокомисар, каза той. Искам да ви уверя, че ще предложим убедителна кандидатура”, добави Орешарски.
Той обаче подчерта, че времето за детайли по кандидатурата, включително за конкретни имена, ще дойде след изборите за Европейски парламент.

В отговор на въпрос дали настоящият еврокомисар Кристалина Георгиева притежава качествата, необходими за бъдещия български кандидат, премиерът отговори: „Г-жа Кристилина Георгиева се справя добре с ангажиментите си и аз имам добра комуникация с нея. Да не забравяме, че тя ми е и колежка от университета.”

Заблудата на гражданите

Премиерът коментира обрано и инициативата на президента за референдум за изборните правила, който да се проведе в деня на евровота. Той заяви, че би подкрепил идеята, ако „се конкретизират въпросите, за да не се заблуждават гражданите”.

Според него зададените от държавния глава въпроси за мажоритарен вот, задължително и електронно гласуване са „неопределени” и трябва да „се конкретизират”.

„За мажоритарния вот има толкова много различни системи - такива, които са близки до пропорционалния, и такива, които наблягат на мажоритарен елемент. Чист мажоритарен вот не познавам, но все пак не познавам всички системи във всички страни. Струва ми се, че добрите практики са смесените системи с мажоритарно начало. Такива е имало в нашето законодателство в минали периоди, дори на последните избори имаше, също и преди това. Така че е много важно да не подведем гражданите и те да направят информиран избор”, препоръча Пламен Орешарски, без да „конкретизира” как да стане това.

Премиерът би приветствал електронното гласуване, стига да има гаранция за тайната на вота.

Ден по-рано той предупреди за „огромни рискове”, които крие задължителното гласуване, въпреки че „има и плюсове”. „Нито една от идеите, свързани с гласуването не е форматирана в по-конкретен вид и затова може трудно да се приеме или отрече, всяка от идеите има своите плюсове и минуси", коментира в четвъртък премиерът.
За да обясни позицията си, той прибегна до цитат на „един китайски мъдрец, Конфуций”: „Трудно се лови черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма в стаята. "

Слаб вот на недоверие

Премиерът определи като „слаба” темата на предстоящия вот на недоверие, който ГЕРБ ще внесе за политиките в сектор „Сигурност”. Пламен Орешарски изрази увереност в подкрепата от парламентарното мнозинство на БСП и ДПС, като заяви: „Досега не съм чул един глас в левицата, който е срещу кабинета. Това ми дава увереност, че ще имам подкрепата на всички представители на левицата, а другото е вътрешнопартиен дебат, в който не бих искал да взимам страна”, коментира той, отказвайки да засегне темата с разцеплението и АБВ.

„Ще видим аргументите на опозицията. Без да съм ги погледнал, по предварителен план, ми се струва, че не са избрали подходяща тема, защото тя е слаба за опозицията.

Още повече това е опозиция, която наскоро излезе от управлението, и ключова слабост, по моя оценка беше точно сектор „Сигурност”. Критични бележки може би биха могли да задават граждани, политически сили, които не са допринесли за срива на системата на сигурността в предходните 4 години”, допълни Орешарски.