Министър-председателят Пламен Орешарски даде изчерпателен отговор на въпроса „Кой управлява България” в предаването „Нека говорят” в ефира на bTV.

„Кой управлява в момента - интересен въпрос”, започна премиерът и продължи: „Ние сме парламентарна република – управлява парламентът. Изпълнителната власт също има компетенции, такива има и президентът, съдебната система има много важни контролни функции. Изразът на Людовик XIV „Държавата, това съм аз” отдавна не е актуален”, обясни Пламен Орешарски.

Той многократно избягваше отговора на въпроса „Кой?”, задаван от протестиращите от 14 юни насам, когато Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС и нито министър-председателят, нито лидерите на подкрепящите кабинета му партии не посочиха откъде е дошло предложението за кандидатурата му.

Пламен Орешарски сподели, че не разбира и упреците за оказван натиск върху правителството му. „Натиск – не го разбирам точно. Аз самият много често упражнявам натиск. По-честият случай е, когато предварително сондирам и настоявам по един или друг начин да мине някой закон. Най-добър е примерът с бюджета – най-важния закон за всички граждани”, изтъкна Орешарски.

Без коментар за „Белене”

Бъдещето на АЕЦ „Белене” зависи от изхода на арбитражното дело срещу руската компания „Атомстройекспорт”. Това стана ясно от думите на министър-председателя Пламен Орешарски в лаконичния му коментар по една от най-важните теми в българската енергетика.

„Ще се въздържа от коментари за „Белене”, то още е в арбитраж и всички препоръчват да не се говори, когато сме в такова състояние. След развръзката ще коментираме в по-големи детайли”, обеща Орешарски.

По отношение на преговорите за „Южен поток” и мандатът, връчен от българския енергиен министър Драгомир Стойнев на еврокомисаря Йотингер да преговаря от името на България с „Газпром”, премиерът не изрази притеснение. „Брюксел по-добре може да координира европейските позиции, но това не отменя ангажиментите на страните участнички. Просто ЕК ще съдейства по-активно”, коментира Орешарски.

Борба за сън

Министър-председателят призна, че в личен план властта означава ограничение и наказание, но той е убеден, че си струва, ако състоянието на обществото се подобрява. „Не съм си представял, че ще бъде лесно, макар че не съм си представял функционалната форма на трудностите. Дори се боря за часове сън, не достига сън, но и това не е нещо необичайно. Подготвен съм за това от предишни мандати. Сънят е най-дефицитното нещо на тези позиции”, обясни Пламен Орешарски.

„Чисто личностно има много трудни моменти, когато човек е пренатоварен и не му достига сън”, продължи премиерът и призна, че предпочита да обикаля улиците на София в личния си автомобил отколкото в бронираните автомобили на НСО. „Хората избират кой да ги ръководи и не се интересуват той как се чувства”, коментира Орешарски.

Министър-председателят призна, че не се чувства като лидер на България. „Лидер, във формален смисъл като представителството на Европейския съвет, в този смисъл да, такава е позицията. Иначе не мисля – има лидери в различните сфери, но не мисля, че има обобщаващ лидер”, обясни Пламен Орешарски.

Той беше категоричен, че съпругата и синът му посрещат с огромно разбиране всичко, което му се случва.

Изминалите 6 месеца

Премиерът оцени първите шест месеца от управлението си като стабилизиращи. „Трябваше да завършим успешно финансовата година, защото в средата ситуацията не изглеждаше никак добре. Предстои обаче по-трудното – да направим крачки напред, да подобрим икономическото състояние, да увеличим растежа, да засилим социалните политики”, посочи Пламен Орешарски.

Той не прогнозира бъдещи персонални смени в кабинета си с аргумента, че е свикнал да работи с едни и същи екипи и опитва да налага колективния стил на работа. Орешарски обясни, че стилът му е различен в сравнение с този на предшественика му Бойко Борисов, който направи редица промени в правителството си по време на мандата. „Не мисля, че това подобрява ситуацията, по-скоро внася несигурност и нестабилност”, обясни премиерът.

Орешарски не вижда необходимост и от структурни промени. В същото време според него има потребност от рационализиране на звената в администрацията.

В отговор на въпрос за създадените от правителството работни места министър-председателят подчерта, че истинската заетост се създава от бизнеса. „Стопански активните хора трябва да инвестират и да създават работни места – ние трябва да направим всичко възможно да подобрим средата - ще връщаме навреме ДДС. Тази година вероятно ще бъде първата, в която ще сме върнали цялото ДДС и ще започнем на чисто”, похвали се Пламен Орешарски.

Той отхвърли предупрежденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за заплаха срещу валутния борд и увери, че механизмът не е застрашен. „Бих посъветвал българските граждани да приемат само като политически закачки всичко, което ще чуят в следващите месеци за валутния борд”, каза Орешарски.

Към учителите

Премиерът призна като грешка изказването си за „раздигането на седенката” по време на големите учителски протести. „Неколкократно се извиних на учителското съсловие, защото контекстът е бил друг. Когато една реплика е излъчена по телевизора, няма значение какъв е бил контекстът”, коментира Орешарски.
„Все пак в този ден разговорът не беше конструктивен, другото е въпрос на изказ. Извинявам се на учителите, които са разбрали репликата като пренебрежение”, допълни той.

Той отхвърли критиката, че с политиката си оглавяваното от него правителство провокира много млади хора да напускат България. „Най-малко млади хора са напуснали по времето, когато аз бях финансов министър. Истинската емиграционна вълна настъпи в края на 2012 г. Има инерционни лагове в икономиката, които траят повече от 6 месеца. Не приемам критиката, че някой гони младите хора. Ключ към задържането на хората е икономическото развитие. Всеки млад човек иска перспектива за развитие. Истинският инструмент е икономическото развитие”, обясни тезата си Пламен Орешарски.