„Гледах справка за обществената подкрепа към правителствата в 28-те страни на ЕС. Цифрата 20 на сто доверие към кабинета не е лоша, има и по-лоши резултати". Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю пред Дарик.

По думите му данните сочат, че има сложни процеси в Европа и ситуации, в които правителствата губят подкрепа, но това не означава, че всеки път трябва да се правят избори, каза премиерът.

„Бяхме засегнати от кризата - тя завари страните в Европа неподготвени, с големи публични дългове и големи дефицити", припомни премиерът.

Според него фактът, че кризата в Европа продължи по-дълго, отколкото в останалите части на света, е довело до допълнително напрежение в обществата. „Следващата година ще излезем от политическата нестабилност", добави Орешарски, подчертавайки, че догодина ще има позитивни резултати от работата на кабинета.

„Хората ще оценят резултатите, оставете ни нас", допълни Орешарски. Той за пореден път се обърна към протестиращите с думите: „Аз уважавам протестите, когато са формулирани искания. Самото отрицание заради отрицанието буди недоумение!".

Въпреки това той посочи, че в протестите имат и хубава страна, тъй като „филтрите в обществото стават по-чувствителни".

Пламен Орешарски допълни, че има по-сериозни въпроси, които могат да бъдат зададени от "Кой?". „По-сериозните въпроси са свързани за начина на управление през последните четири години и за някои от тези хора, които сега морализаторстват, когато се провалиха във всички аспекти", смята премиерът.

Той за пореден път той заяви, че ще работи по програмата на правителството, докато може, тъй като е номиниран от парламента. Според Орешарски, европейските избори догодина ще са измерител на структурата на обществените нагласи.

Отборът „Кабинет” играе добре

Според Пламен Орешарски, през първите шест месеца на управлението кабинетът се е справил много добре. Не е важно отделни играчи дали се справят по-добре или зле, важно е отборът да играе добре, коментира Орешарски. Той не отличи „голмайстор" , тъй като, за да се стигне до попадение, е важна играта „от вратаря до централния нападател".

Премиерът отказа да посочи дали има министри, от които е очаквал по-добра работа, но подчерта, че ще има подкрепа за проблемните сфери.

 

Социалните разходи нямат общо с протестите

 

Акцентът върху социалните програми бе заявен още в предизборната кампания и няма пряка връзка с протестите, а по-скоро това е икономическата философия на кабинета, коментира още той.

По думите му, с намаляването на цената на тока от 1 януари ще се стимулира потреблението и с драстичния спад на нощната тарифа за бита с десет на сто ще може да се увеличат постъпленията в НЕК. Заемът на енергийното дружество е планиран близо година и цели рефинансиране на стари дългове.

По отношение на пенсионната възраст, Орешарски коментира, че ще има яснота втората половина на следващата година. Той подкрепи временното замразяване на възрастта за пенсиониране, докато се направят всички разчети и се постигне обществено съгласие по модела, който ще бъде одобрен. Ранното пенсиониране ще създаде проблеми в пенсионната система в средносрочен и дългосрочен план, каза още Орешарски, като подчерта, че подобен проблем съществува и в много европейски страни.

Полека към еврозоната