Премиерът Пламен Орешарски обеща да направи преподавателската професия по-привлекателна по случай Международния ден на учителя - 5 октомври.

В поздравително съобщение до учителите, разпространено от правителствената информационна служба в събота, министър-председателят пожелава здраве и професионални успехи и не пропуска да припомни, че кабинетът му „се стреми да подобри условията на труд, да даде повече възможности за кариерно развитие".

„Благодаря ви за търпението, за постоянството и за всеотдайността, с които се грижите за вашите ученици и които ви отреждат специално място в техните сърца. Признателен съм ви за смелостта ежедневно да се изправяте пред едно от най-големите предизвикателства – да давате своя принос за изграждането на децата и младежите като личности", пише в поздравителното съобщение.

Орешарски отбелязва още, че в днешния информационен свят задачата им е особено важна за развитието на младото поколение. „За учениците е ценно не просто да трупат знания, а с ваша помощ да разберат как да ги използват, за да развиват мисълта си, да бъдат изобретателни и инициативни. Здравите основи, които вие полагате, са условие за бъдещите им успехи", цитира го пресцентърът на МС.

В съобщението на премиера пише още, че „истинска гордост буди международното признание и наградите, които българските ученици печелят с таланта си, който са развили благодарение на своя труд, но и на труда на техните учители”.

„Постиженията на българските учители ми дават повод да вярвам, че страната ни ще бъде по-подготвена за предизвикателствата занапред", смята Орешарски.

Министър-председателят нарича образованието като ключов фактор за напредъка на България. По думите му е необходима образователна система, която да отчита нуждите „както на учителите, така и на учениците, а и на обществото като цяло”.

В заключение той напомня, че правителството работи за това да има и европейски средства специално за развитието на образованието в България. „Ще положим усилия, така че да следвате достойно призванието да бъдеш учител", казва министър-председателят.