Премиерът Пламен Орешарски обяви, че не се чувства заложник на липсата на кворум в парламента, осигурена от „Атака”. Националистите не отидоха на работа тази сутрин и избегнаха блокадата на сградата на Народното събрание, станала по време на обявения в интернет протест „На кафе пред парламента”.

„Ние сме парламентарна република, ако парламентът не работи, очевидно… Страхувам се, че в нестабилността, в която попаднахме, тя може да продължи неопределено дълго и при следващи правителства. Какво правим тогава?”, коментира Орешарски. Днес той трябваше да предложи за гласуване на депутатите втория си вицепремиер Даниела Бобева. Това обаче не се случи, след като народните избраници решиха да не заседават, въпреки че бяха „затворени” в сградата на парламента от демонстрантите.

Попитан дали се страхува от тях, премиерът отговори отрицателно. Изключи и възможността да разговаря с протестиращите, тъй като опитите му за диалог са останали неприети от тяхна страна.

Министър-председателят заяви, че ще внесе отново предложенията за промени в кабинета, които да бъдат гласувани от Народното събрание. „Още в началото обещах, че ще има втори вицепремиер. Кабинетът е сформиран. Кабинетът е попълнен. Зам.-министрите колкото толкова”, каза премиерът.

На въпрос не е ли късно за втори вицепремиер с ресор икономика при протестите в страната, Орешарски заяви: „Икономиката ще продължи да пада по този начин. Не съм коментирал с никой кандидатурата на Даниела Бобева. Не съм консултирал предварително дали ще има кворум или не”.