Дори при неблагоприятно развитие на спора с ЕРП-тата, ще има кой да доставя ток. Това увери премиерът Пламен Орешарски в коментар на скандала със системните задължения на трите енергодружества към НЕК, завършил с предприета днес от ДКЕВР стъпка по отнемане лицензите на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про.

Пред БГНЕС министър-председателят подчерта все пак надеждата си до отнемане на лицензи на дружествата да не се стигне. „Надявам се, че те ще развиват дейността си в съответствие със закона и регулациите в страната. Нека първо видим как ще се развие спорът, но не се притеснявайте, ток ще има при всички положения”, заяви Орешарски.

Същото мнение изрази и енергийният министър Драгомир Стойнев, който бе на брифинг с премиера във Видин, след изнесено заседание на МС. Именно Стойнев пръв заговори за евентуално отнемане на лицензи и изкупуване на енергодружествата обратно от държавата - заради умишлени задължения към НЕК в размер на 320 млн. лева.

Орешарски отказа да вземе ясна позиция по въпроса дали зад „арогантното поведение” на ЕРП-тата стоят и политически интереси.

„За ЕРП-тата не бих искал да правя каквито и да е политически коментари – има в момента спор, ДКЕВР е взел решение за стартиране на процедура. Нека да се движим по законодателството, процедурата е период, в който всички заинтересовани страни могат да доказват своите тези”, каза премиерът.

За събитията в и около Украйна премиерът каза, че „аз лично няколкократно съм казвал, че санкциите не са предпочитаният инструмент, още повече, когато нашата страна се намира в ситуация, при която ще претърпим доста сериозни икономически негативи от по-задълбочени санкции. Ще участваме в дебата, но не можем да кажем предварително как ще се развие той”, заключи Орешарски.