Премиерът Пламен Орешарски е готов на диалог с протестиращите студенти. Това съобщи самият той пред БНР. От Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, министър-председателят заяви, че се надява на диалог не само с тях, но и с други групи, които имат критично отношение към институциите.

Орешарски изтъкна, че критиките на окупиралите Ректората студенти не са само към правителството, но и към други институции. "Разбирам че имат критични искания и към Конституционния съд, и към парламента", посочи той.
На въпрос дали се е наложило да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу за мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци до 2020 г., Орешарски каза, че Барозу е много опитен политик и разбирал южните политически емоции.

На въпрос дали е коментирал с Барозу и темата с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, премиерът отговори, че му е разяснил случая още преди време. "Този въпрос не стои никъде другаде, освен в кръговете, които не подкрепят кабинета", смята той.

На друго питане - дали може да разчита на европейски кредит на доверие, когато подкрепящото правителство мнозинство е зависимо от фактор като партия "Атака", премиерът каза: Партия "Атака" не е чак такова изключение в рамките на общността. Важното е, че подкрепа на "Атака" не е водеща.

„Сегашната бежанска вълна няма пряка връзка с Шенген, но по-скоро би могла да ни приближи, ако ние съвестно изпълняваме ангажиментите си. До този момент никой не ни критикува, че ние приемаме нелегални емигранти, защото нашите гранични власти залавят тези бежанци. Ако някой мисли, че Европа ще покрие на 100% нашите разходи, това за съжаление не е така”, категоричен беше Пламен Орешарски.