Изграждането на магистрала „Хемус” никога не е бил основният приоритетен инфраструктурен проект за изграждане с европейски средства. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова за това каква е политиката на правителството относно транспортната инфраструктура.

Бившият регионален министър искаше да знае дали продължава изграждането на магистрала „Хемус” да е приоритет с европейско финансиране. „Изграждането на магистрала „Хемус” никога не е бил основният приоритетен инфраструктурен проект за изграждане с европейски средства нито в сегашния период, нито в следващия програмен период. Вашето правителство многократно е настоявала пред Европейската комисия, че приоритетна е магистрала „Струма”. Това не е упрек към вас, а припомняне на факти”, отговори премиерът.

„По Оперативна програма „Транспорт” ще има около 1 млрд. евро, които трябва да се разпределят за пътни и железопътни проекти”, каза още Орешарски.

По думите му страната не се нуждае от „интервюта в чужди вестници как в България всичко е обърнато с главата надолу и тя е най-корумпираната страна на този свят”. „Така няма да дойдат чужди инвестиции”, смята Орешарски.

По повод внесения вот на недоверие от ГЕРБ, премиерът коментира, че той е изграден върху хипотеза - че Министерството на инвестиционното проектиране няма да работи, а не върху реално несвършена работа от него.