Опозицията с остри нападки към управляващите относно „нечестната игра” от тяхна страна при провеждането на избори. Парламентарният вот догодина ще бъде наблюдаван от Европа, предупреди лидерът на социалистите Сергей Станишев на конференция за европейските стандарти и добри практики в провеждането на избори.

Според него целта на строгия мониторинг ще бъде да не стане така, че управляващите и техните "присъдружни депутати" да си нагласят няколко изборни промени удобни за тях и да игнорират международната общност.

Станишев е оптимист, че „обществото няма да допусне следващите избори да бъдат проведени по безобразен начин като последния президентски и местен вот”. Тогава, според социалиста, се случили безпрецедентни нарушения като търговии с гласове, рекорден брой невалидни бюлетини и факта, че министърът на вътрешните работи е бил председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Според червения политик, за да има честни избори и обективно отразяване в пресата трябват поправки в изборното законодателство, както и в медийните закони.

„Управляващите се страхуват от две неща - от народни гняв и протести и от Европа”, каза Станишев и даде думата на други свои колеги.

Сред най-критичните очаквано се нареди Мая Манолова, която последния проведен в страната вот като „най-лошо организираните, най-манипулираните и нечестни избори, които са се случвали в България за последните 20 години”.

„Няма да бъде пресилено, ако кажем, че срещу себе си имаме една добре структурирана изборна мафия”, подчерта депутатът и напомни, че според партията й всяко от изборните безобразия води началото си от Изборния кодекс, който спешно трябва да претърпи реформа.

Към критиките спрямо управляващите се присъединиха и представители на другата партия съорганизатор на форума – ДПС. Правителството на ГЕРБ проведе тези избори не по стандартите на ЕС, а по най-лошите образци на тоталитарните държави, смята зам.-председателят на ДПС Лютви Местан и призова ЕНП да се откаже от „криворазбраната солидарност” с политическата формация на Бойко Борисов.