Започналите ден предсрочно полицейски протести станаха повод БСП и ДПС да отправят поредни критики към правителството.

От столичната организация на социалистите обявиха, че подкрепят служителите на МВР. „Крайно време е министър Горанов да престане да си връзва бюджета за сметка на възнагражденията на тези, които се грижат за сигурността, здравето и образованието на нацията - полицаи, лекари и учители”, е цитиран от партийния пресцентър да коментира лидерът на структурата Калоян Паргов.

Според него прехвърлянето на парите към „реални политики” означава повече финансиране за подслушване.

ДПС също обяви, че не приема да се намаляват обезщетенията на работещите в сектор „Сигурност”. Според зам.-председателя на партията Йордан Цонев, това не е привилегия, а оценка на обществото и възнаграждение заради условията на труд, както и за риска, на който са изложени.

Цонев не е съгласен и с начина, по който това се прави. Според него е било необходимо да има дебат със служителите и отделно парламентарен дебат преди да бъдат взети тези мерки.

От ДПС призовават ресорния министър Румяна Бъчварова да се погрижи за хората, за които отговаря “още повече, че усложнената международна обстановка и бежанската криза не предполагат клатене на тази система в този момент”.