Опозицията в парламента поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента заради кризата в Сирия.

„Надявам се никой в тази зала и никой в България не е толкова наивен да си представи, че България може да остане остров на сигурността”, обяви лидерът на ДПС.

БСП настоя и за оставката на военния министър Николай Ненчев заради бойната ни авиация, ремонтите на самолетите и възможността небето ни да бъде охранявано от чужди самолети.

„Целият свят е настръхнал от риска от военен конфликт. Именно за това страната се нуждае от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. И нека всеки от нас отговори с ръка на сърцето такъв министър ли е министър Ненчев”, каза Атанас Мерджанов от БСП.

От „Атака” пък напомниха, че първи те са поискали оставката на Ненчев. „Този министър е несъстоятелен, този човек изпълнява това, което му казват от американското посолство", заяви Десислав Чуколов от партията на Волен Сидеров.

Управляващите застанаха зад министъра. Патриотите разчетоха искането на оставка като предизборен трик.

„Никаква непоследователна политика не виждам. Тя е насочена към две неща, независимост на българската отбрана и съвместимост с НАТО", коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Всеки един министър трябва да си носи оставката в джоба и въпроса с неговата оставка винаги е актуален, въпросът е кога му искат и защо му я искат", смята съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

По думите на Валентин Радев от ГЕРБ неговата партия стои зад всеки един министър от кабинета в тези размирни времена.