Трайчо Трайков, номиниран от Гражданския съвет, е окончателната кандидатура за президент на Реформаторския блок (РБ). Кандидат-вицепрезидент е генерал Съби Събев, обяви пред журналисти зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов след заседание на Изпълнителния съвет (ИС) на коалицията.

За двойката Трайков-Събев са събрани необходимите гласове – над три четвърти от представителите на Блока в ИС, уточни председателят на ДСБ Радан Кънев.

Изключително важно е на избирателите да се даде възможност да гласуват за хора, които не само казват какво ще направят, а вече са показали какво могат да направят за тях. Излизаме с много честна оферта, каза Трайков в отговор на въпрос доколко разпознаваема фигура е за по-широк кръг гласоподаватели и каква кампания ще води.

Досегашните тези, чути от хората и споделяни от РБ, се запазват и ще останат същите по време на кампанията, каза Трайков.

На балотаж ще гласувам за себе си. И Конрад Аденауер е избран на балотаж, гласувайки за себе си, каза още той.

Да работят за двойката на РБ обещаха и от СДС. Ще се съобразим с решението, ще работим като партия и структури за общия кандидат, посочи синият лидер Божидар Лукарски.

Преди седмица РБ издигна двойката Трайков-Събев, но тогава от СДС реагираха двояко.

Първо Лукарски каза, че формацията му няма да приеме тази кандидатура.

По-късно от партията определиха думите му като емоционални, а от нейно име заговори заместникът на Лукарски – Костадин Марков.

Той заяви, че СДС ще подкрепи или Трайчо Трайков, или Гроздан Караджов – в зависимост от това кой ще се окаже обединителна фигура за Блока.

Вчера стана ясно, че сините държат на Гроздан Караджов и ще настояват той също да бъде изслушан от Изпълнителното бюро на РБ заедно с Трайков, а зам.-председателят им Румен Христов увери, че ако останалите партии подкрепят кандидатурата на Трайков, и СДС ще я приеме и няма да бъде причина за разцепление на РБ.