Поставянето на бариери пред една от четирите свободи - свободното движение на хора, нарушава чувствителния баланс в единния вътрешен пазар и води към намаляване на
конкурентоспособността и отслабване на възможностите за растеж в ЕС. Това бе едно от основните послания, които министърът на външните работи Кристиан Вигенин отправи на срещите си в Лондон по време на първия ден от своето посещение, съобщи пресцентърът на МВнР.

Той разговаря с председателите на парламентарните комисии по външни и вътрешни работи на долната камара на британския парламент - Ричард Отауей и Кийт Ваз и министрите от правителството "в сянка" на Лейбъристката партия - Дъглас Александър, държавен секретар по външните работи в сянка и Гарет Томас, министър по европейските въпроси в сянка.

В допълнение Вигенин акцентира, че този подход контрастира на практика с нуждите на британския бизнес от 1.2 млн. работни места, обявени в европейския портал за професионална мобилност EURES.

В разговорите си Кристиан Вигенин призова двете страни да възобновят конструктивния си диалог на политическо равнище и да се фокусират върху теми и области от дневния ред на ЕС и двустранните отношения, по които биха могли да си сътрудничат ефективно.

Външният министър обсъди с британските партньори и въпросите за намаляването на административната тежест за бизнеса, укрепването на икономическия и валутен съюз, разширяването на ЕС, Източното партньорство, обстановката в Сирия и други.

По-късно министър Вигенин взе участие с основно изказване в панела "Осъществяване на реформи - уроците от Източна и Централна Европа", в рамките на паневропейската конференция за реформа на ЕС.