Опити за намеса във всички избори през последните години в условията на демокрацията по-ясно или не толкова ясно изразени за известно внушение от страна на турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито за определени политически партии, е съществувало.

Това заяви пред журналисти в Софийския университет премиерът Огнян Герджиков.

„Вярно е, че има известно напрежение, свързано с една от политически партии, която получава подкрепа от турската страна, но ние взимаме мерките това да не продължава по този начин, по какъвто се опитват. Знаете, че беше привикан турският посланик Гьокче в МВнР, за да му бъде отправено предупреждение да не правят това, за това, което говоря в момента. Този опит за намеса и агитация за определена политическа сила не е във „феърплейя”, подчерта премиерът.

За евентуално ограничаване на изборните секции в Турция, той коментира: „Недейте толкова радикални неща да искате. Не знам от кого са тези политически искания, но в закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС. Това са 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон“.

Консултации

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е на официални консултации днес във Външно министерство.

Разговорите са свързани както с организацията на изборите, така и с обстановката в Турция.

Неофициално, консултациите са свързани и с усложнената обстановка и обтегнатите отношения между някои от европейските държави и южната ни съседка.

Според експерти на дипломатически език привикването на турския посланик Сюлейман Гьокче във Министерството на външните работи е било първа стъпка, а консултациите с българския й колега – втората стъпка. Възможни са и следващи. И спрямо Турция, и спрямо Гьокче.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов има и конкретно предложение към Нейнски – да си подаде оставката като знак и повод за отзоваването на Гьокче.

Анализаторите виждат тревожни тенденции у нас и отчитат ролята на Гьокче, който е идвал може би над 20 пъти в регион Кърджали под формата на частни посещения.