Военните заводи към ВМЗ-Сопот и държавният оръжеен търговец „Кинтекс” влизат в забранителния списък за приватизация. Това са решили министрите на днешното си заседание, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира от своя страна, че е няма спор по тази тема и е сработила стандартна процедура, при която всички дружества, които са извън забранителния списък за приватизация трябва да бъдат задължително обявени за такива.

Преди обявяването на решението, Министерството на икономиката и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол съобщиха, че държавата няма планове да продава тези фирми в близките две години.

Самата тема за приватизация на дружествата стана повод БСП и АБВ да поискат те да влязат в забранителния списък. Хората на Георги Първанов даже настояха за закриване на ресорната агенция.

„В конкретния случай вероятно Агенцията за приватизация е могло да консултира тази позиция с ресорния си министър, но в хода на съставяне на 3-годишната бюджетна прогноза тя е спазила закона, без да се консултира по целесъобразност с него. В резултат на което е посочила план за приватизация на тези дружества, които са били извън забранителния списък. Така че по тази тема нищо ново и нищо драматично“, обясни Горанов.