Бригаден ген. Димитър Шивиков официално ще бъде освободен от военна служба. Правителството реши днес, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаването му.

Предложението е във връзка с подаден от бригаден генерал Шивиков рапорт, уточниха от правителствената пресслужба.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков обяви, че напуска армията в средата на юни заради анонимен сигнал до Военна полиция, че е използвал военнослужещи да му ремонтират апартамента. На база този сигнал му беше повдигнато обвинение. По повод казуса с ген. Шивиков за промяна в закона се обяви и военният министър Николай Ненчев, а президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд.

В средата на август генералът обяви, че ще се кандидатира за кмет на Карлово на местните избори тази есен. Той е издигнат от инциативен комитет. Последваха нови обвинения срещу него от военноокръжната прокуратура в София за присвояване и за злоупотреба със служебно положение.

"Това са несъстоятелни обвинения, в желанието си да помагам на общините сега търпя негативи. Допускам, че ще има и нови обвинения, тъй като срещу мен се води кампания за опетняване на името ми.

За мен това беше очаквано. Особено пък сега, след като си обявих намеренията да се кандидатирам за кмет на Карлово. Мисля, че точно това им даде нов тласък на тези хора и станаха още по-настървени срещу мен”, коментира ген. Шивиков пред bTV.