Списъкът с общинските болници, които имат нужда от допълнително субсидиране, ще бъде готов до края на месеца, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/ след среща на министър д-р Таня Андреева с представители на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

"Няма алтернатива на общинските болници по отношение на достъпа на населението от регионите, в които се намират съответните лечебни заведения, тъй като единствено въпросните имат денонощен цикъл на работа”, посочи министър Андреева. По думите й общинските болници обслужват близо 2 млн. души и те разчитат само на тези лечебни заведения, тъй като нямат финансови средства и транспорт, нямат близки, които да ги придружават до по-далечните областни болници.

От изказването й стана ясно още, че политиката на ГЕРБ за ликвидация на общинските болници на практика оставяше населението в тези райони без лекарска помощ" - казала на срещата Андреева.

От НСОРБ са изявили готовност да подпомагат експертите на МЗ при разработването на Националната карта на спешните центрове в страната, а от сдружението са настояли за по-гъвкаво отношение към спешната помощ, съобразено с конкретните нужди на гражданите.