Това не е „връткане”, а отговорна позиция, до която се стигна защото при ГЕРБ, за разлика от управляващите, има чуваемост и диалог. В крайна сметка важен е крайният резултат, защото за нас вотът на недоверие към кабинета не е самоцел, за да покажем, че сме активни, а начин да се чуят аргументите на опозицията.

Така бившият регионален министър Лиляна Павлова обясни пред bTV защо преди ден от партията на Борисов промениха решението си за мотивите по вота на недоверие – вместо за цялостната политика на правителството, той ще бъде внасян на части, с първа - за провала на Министерството на инвестиционното проектиране.

Павлова припозна думите си, казани наскоро пред bTV, че искането на вот на недоверие на части – всеки месец или всяка седмица, би девалвирало този акт. Сега обаче именно на такава стъпка били решени от ГЕРБ като жест към Реформаторския блок и гражданите, които излезли с мотива, че вот за цялостната политика ще бетонира властта за 6 месеца напред.

„Не е целта да се намери коалиционен партньор. Защо да печелим време? Ние сега детайлизираме една тема, но ще има други – така пак ще е за цялата политика на кабинета.
Нашата цел са всички партии в център дясно – трябва да си обединим усилията, все пак те кандидатстват за членство в ЕНП, ние сме в едно европейско семейство. Не стои въпросът за коалиция или „приватизация” на една или друга партия – това е нашият естествен партньор, защото имаме един опозиционер в момента”, заяви Павлова.

Един от лидерите на Реформаторския блок - Радан Кънев, също се разграничи от положителен отговор на въпроса „Искате ли ГЕРБ?”. „Ние имаме достатъчно разлики, за да се конкурираме, но и ясно отношение към сегашното управление и искаме свалянето му. Всичко друго е търсене на теле под вола”, коментира той пред bTV.