С обиди, ксенофобски обвинения и реплики на етническа основа започна парламентарното заседание в сряда. Напрежението възникна след декларация на Патриотичния фронт в защита на здравния министър Петър Москов, който заплаши преди седмица, че линейки няма да влизат в ромските махали заради честите нападения.

ДПС пък обвини Патриотите в ксенофобия. ДПС обеща да чете от парламентарната трибуна имената на всички хора, уволнени от новата власт.

„Вече второ десетилетие българското общество е подложено на зловещ политически експеримент. ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му политическо представителство и малцинствени привилегии, без каквито и да било задължение. ДПС пропагандираше истерична омраза към българския етнос и насаждаше първобитна ксенофобия и самоизолация на турския и цигански етнос“, заяви от парламентарната трибуна лидерът Валери Симеонов.

„Голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите на важат. Кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона – норма на поведение, раждането на деца - в доходоносен бизнес за сметка на държавата. Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество“, продължи Симеонов.

„За по-малко от 20 дни българското общество стана свидетел на няколко брутални престъпни акта, извършени от представители на циганския етнос над малолетни и медицински служители. Един достоен български министър Петър Москов се изправи срещу малодушното примирение и гаврата с честта на професията лекар. Естествено беше заклеймен от ДПС”, посочи още лидерът на Патриотичния фронт.

В отговор председателят на ДПС Лютви Местан обвини националистите в ксенофобия. „Позволихте на един народен представител да отправя ксенофобски, генерализирани обвинения срещу цял един етнос. В България за отделни престъпления отговорност носят извършителите, конкретните извършители”, посочи той.

„Никой в парламента на европейска България не може да обижда цял един етнос - бил той турски, български, цигански”, допълни Лютви Местан.

„Аз съм много тъжен, че използвате тая трибуна да разединител нацията. Един милион роми ще дадат отпор срещу ксенофобията”, коментира и Илия Илиев от ДПС.

„Нямах предвид всички роми, а само онази част, която убива, краде и изнасилва. Явно и той е от тая част. Видях го как идва на работа с две коли”, отговори Валери Симеонов.

„Това е ксенофобия, несравнима с червена и синя метла”, заяви Станислав Анастасов от ДПС. „За да не останат безименни жертвите на ксенофобските напъни на четворната коалиция, ДПС стартира жив летопис на политическата репресия”, обяви още той. „Всяка сряда тук от трибуната ПГ на ДПС ще изчита имената на лишеното от конституционното си право на работа и хляб в държавната администрация български граждани и ще ги публикува в онлайн блог, така че българското общество и европейските и атлантически партньори да имат ясна представа за мащабите на ксенофобските изстъпления на новия политически морал”, заяви Анастасов.

В отговор на това намерение Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че за година и половина на власт кабинетът „Орешарски”, зад който стояха БСП и ДПС и „златният пръст на „Атака”, са били уволнени 43 000 души. На тяхно място, по думите й, били поставени „хора с партийно минало, израснали в партийните централи, партийни величия, хора, които могат единствено и само да правят политика, да репресират партийни кадри”.