Социалистите излизат с позиция по бюджета за другата година. „Трябва да посочим качествената разлика между това как ГЕРБ прави бюджета и какво предлагаме ние... да видим кои са най-острите проблеми на хората... да назовем реални стъпки,” заяви Георги Пирински на днешното заседание на Националния съвет на партията.

По думите му в сегашното управление има свиване на приходната част спрямо БВП и изтегляне на държавата от всичко, което е несвойствено за десницата... „с разбиране, че трябва първо да се инвестира в силовите структури на властта и каквото остане – за икономиката и социалната сфера.”

Едно от предложенията на левицата е общините да плащат обезщетение на родителите, чиито деца не могат да бъдат настанени в детска градина. Червените смятат, че то трябва да е равно на сумата, нужна за предучилищното образование на детето.

По думите на бившия социален министър Емилия Масларова БСП искат още обезщетението за майчинство да бъде обвързано отново с минималната работна заплата и да се изплаща до двегодишна възраст на детето, при възстановяване на периода, върху който се изчислява обезщетението, както е било до 2009 година.

Всяка година управление на ГЕРБ е равна на 5 000 по-малко родени деца и няма никаква политика в тази област,” заяви по-рано председателят на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който обвини управляващите и за това, че бедността и безработицата обхващат все повече българи.

От партията на Станишев извадиха и други критики към Бюджет 2013. Според социалистите пенсионната реформа не е съобразена с продължителността на живота.

Голям проблем са също икономическо развитие и безработицата. „Официално 700 000 българи са без работа,” каза лидерът на БСП.

Според Станишев приоритетни трябва да бъдат образованието и науката. Той заяви, че в момента има политика, която целенасочено унищожава науката.