Няма възможност за увеличаване на минималната работна заплата до края на 2013 г., категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев в студиото на „Тази сутрин” по bTV часове преди първото заседание на новия парламент.

Въпреки че охотно коментира управленските идеи на БСП, която заяви готовност да състави правителството с мандата си, Станишев не изрази категорично мнение за съдбата на плоския данък при евентуално управление на левицата с подкрепата на ДПС.

„Имаме разминаване с ДПС, които защитават сегашната ситуация,” призна Станишев. Оставането на плоския данък бе и условието, което лидерът на ДПС Лютви Местан постави на номинирания за премиер Пламен Орешарски за подкрепа от парламентарната група на Движението.

„31 лв. са много пари”

Вместо да обясни как ще се търси компромис по въпроса за плоския данък, Сергей Станишев припомни идеите на БСП от предизборната платформа на партията – нулева ставка за доходите до 310 лв. и 10-процентна ставка за доходите до 4500 лв. „Така в гражданина, който получава минимална работна заплата, ще остават по 31 лв., което в наше време са много пари,” подчерта лидерът на левицата и отново посочи, че хората с по-високи доходи трябва да покажат солидарност с по-бедните си съграждани.

„Данъчната система в България е добра и имаме ниски данъци. При ГЕРБ се увеличиха акцизите, но намаля събираемостта. Контрабандата беше пусната по широки магистрали с политическо покровителство,” заяви Сергей Станишев в една от многократните си препратки към управлението на кабинета „Борисов”.

Орешарски и истината

Според лидера на БСП първият приоритет на кабинета „Орешарски” трябва да бъде разкриването на истината. „Само за първото тримесечие бюджетният дефицит е 800 млн. лв. при заложен за годината 1,1 млрд. лв. Трябва да се търсят спешни решения,” обясни Станишев.

Лидерът на социалистите увери, че не са водени разговори за съставяне на правителство нито с ДПС, нито с „Атака”. „Ситуацията в страната – и по отношение на икономиката, и за личната сигурност на хората, е толкова страшна, че всички игрички на партията с най-голяма подкрепа са безсмислени,” допълни той и заяви, че ще бъдат водени разговори както с други политически сили, така и с работодателски организации и синдикати.

Една от спешните мерки на бъдещо правителство на БСП ще бъде въвеждането на две сметки за ток, посочи Станишев. Той обясни, че потребление до 100 киловата ще се таксува на преференциална по-ниска цена за всички потребители, а консумираната енергия над тази граница ще е по-скъпа.

Според него енергийните помощи на хората трябва да са по-високи и достъпни за повече граждани, които да ги получават наведнъж, а не на порции, както в момента. Идеята на социалистите е всички първокласници да получават еднократна помощ преди началото на учебната година, без значение от доходите на семействата им.

„Не казваме, че ще одържавяваме компании – това е само една възможност, която не е изключена,” заяви Сергей Станишев по отношение на идеята за национализиране на монополни компании.

„Ще се поеме ясен график за разплащане с бизнеса за свършена работа, защото през последните години държавата беше най-непредсказуемия фактор,” заяви Станишев с критика към управлението на ГЕРБ.

Размисъл в деня за размисъл

В деня за размисъл имаше време за размисъл, категоричен бе лидерът на БСП, отхвърляйки обвиненията в нарушаване на закона заради медийното си присъствие и коментари по случая с бюлетините от Костинброд.

„Аз не съм Цветанов който обвиняваше хора в ефир и произнасяше присъди,” заяви Станишев и определи случая от Костинброд като „подготвен заговор срещу свободата и демокрацията в България”, без обаче да посочи конкретен виновен за него.

Той изрази убеждението, че без намесата на прокуратурата, намерените в печатницата на „Мултипринт” 350 000 бюлетини щели да се озоват в урните и да „сбъднат” прогнозите на няколко социологически проучвания, които даваха голяма разлика между първата и втората политическа сила на изборите.

Според него искането за касиране на изборния резултат от страна на ГЕРБ, въпреки победата и на вота, е „сценарий за политическа дестабилизация”.

Сергей Станишев смята, че в деня на размисъл не е имало предизборна агитация от страна на политически лидери – включително от него самия, защото коментарите са били във връзка с „криминална новина”.

„Вярвам в Конституционния съд – той е стълб на българската държавност, институция, която успя да запази реномето си. Вярвам, че Конституционният съд ще реши по съвест и по право,” заяви още Станишев в коментар по скандалите около изборните резултати.

„Аз не съм Борисов, Орешарски не е Дянков”

Сергей Станишев отстъпи от категоричната позиция на БСП за изграждането на АЕЦ „Белене”, която партията защитаваше в предизборната си кампания.

„Продължаваме да сме за изграждането на „Белене”. Аз не съм Борисов, Орешарски не е нито Цветанов, нито Дянков, не си меним мнението на 180 градуса от днес за утре,” подчерта председателят на левицата, но изреди много условности за рестартирането на проекта.

„Белене” е част от плана на БСП за реиндустриализация на България, иначе няма да има трайни работни места,” допълни той.

Той разкритикува предишното управление и заради контрола на МВР над ДАНС. „ДАНС беше преподчинена на МВР,” посочи той.

Станишев обясни, че е необходимо преструктуриране на вътрешните ресурси на МВР, да се засили връзката на населените места с МВР чрез пълномощници и обеща бъдещо правителство на левицата да постави акцент върху борбата с битовата престъпност.

Планът „Станишев”

В заключение лидерът на левицата призна, че заедно с Моника Йосифова, с която имат една дъщеря, са сключили брак на скромна церемония в тесен кръг. Второто си дете Станишев очаква през юли. „Това е най-важният план в живота ми,” каза още той.