Няма кръг от престъпления, за които не бих помилвала, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова при представянето на председателя и членовете на Комисията по помилванията на „Дондуков” 2. "Помилването е акт на милост, на великодушие от страна на държавния глава и e много фин балансът между хуманността и справедливостта", изтъкна вицепрезидентът.

По време на разискването на темата, предизвикала скандал след края на мандата на предишната президентска двойка Първанов – Марин, Попова разкри, че общо 380 молби от затворници чакат да бъдат разгледани, като около една трета са „наследство” именно от предишния вицепрезидент.

Маргарита Попова допълни още, че най-много молби към момента има от осъдени в затворите в София, Стара Загора и Пазарджик.

„Успяхме да структурираме комисията и да разпределим преписките. Успяхме да прегледаме практиката на около 500 досиета на предишните два мандата. Внимателно анализирахме работата на предишната Комисия по помилванията”, каза още вицепрезидентът.

Тя увери, че внимателно ще следи работата на комисията и ще бъде запозната с всеки от случаите на одобрено помилване.

„Ще изготвим график, за да се срещнем с администрацията на всички затвори и с конкретни осъдени. Те имат нужда от разговор и информация за това как и кога биха могли да се обърнат към нас за милост”, поясни още Попова, представяйки отговорните за помилванията лица през следващите години.

Най-важният от тях е Ива Пушкарова, председател на комисията. В нея влизат още Юлия Бояджиева – дългогодишен криминолог, проф. Снежана Начева – преподавател и учен, д-р Владимир Велинов – автор на учебник по съдебна психиатрия, Петя Тянкова – член на ротационен принцип.

Попова обясни, че на всеки 6 месеца един от членовете ще се сменя, тъй като обновяването на състава би било полезно за работата й.

Темата с помилванията „гръмна” в началото на годината заради обвинения, че тази практика не е била прозрачна по времето на вицепрезидента Ангел Марин, който от 2002 до 2012 година помилвал близо 400 души, сред които мафиоти, наркодилъри и убийци. Лидерът на РЗС Яне Янев инициира създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да проверява как са издавани укази за помилвания и как е давано българско гражданство по време на двата мандата на Първанов и Марин.