Отчетните данни за първите два месеца на 2012 г. категорично опровергават твърденията за необходимост от актуализация на бюджета. Това съобщиха от Министерството на финансите по повод искане на СДС парламентът да приеме нов бюджет, заради очертаващ се, според „сините” по-голям дефицит.

Лидерът Мартин Димитров смята, че сценарият "Гърция" не е избегнат, а правителството нямало ясен план за действие. Димитров посочи, че според националния план за реформи брутният вътрешен продукт намалява с 3 млрд. лева спрямо прогнозирания в бюджета размер от над 81 милиарда лева. По думите му това означава, че очакваният дефицит през тази година вероятно ще бъде два пъти по-висок и ще достигне 2 милиарда лева.

Според Димитров, България влиза в рискова позиция, има опасност приетите фискални правила да бъдат нарушени и дефицитът да достигне 2,5 процента от БВП.

От финансовото министерство обаче посочват, че данъчните приходи към февруари са нараснали с 13,5 на сто спрямо същия период на миналата година. Приходите от ДДС са нараснали с 30,4 на сто.

Изпълнението на годишния разчет при данъчните приходи към февруари 2012 г. е 14,5% при 13,3% за същия период на 2011-а. При неданъчните постъпления също имало подобрение, като изпълнението за първите два месеца на 2012 г. е 16,1% при 14,3% за същия период на миналата година.

От страна на разходите също няма натиск, като спрямо същия период на 2011-а общите разходи по консолидираната фискална програма, включително вноската в общия бюджет на ЕС, нарастват с едва 4,8 на сто, съобщават от ведомството на Симеон Дянков.

За първите два месеца на годината бюджетната позиция по консолидираната фискална програма се подобрява със 185,4 млн. лева.

От финансовото министерство обобщават, че основните параметри по приходите и разходите към момента се развиват съобразно разчетите в Закона за държавния бюджет за 2012 г.