Шофьорите, движещи се в аварийната лента на автомагистралата, ще се наказват с глоба от 1000 лв. и с лишаване от книжка за 3 месеца. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за движението по пътищата.

Предложението на „БСП за България” беше подкрепено от 133 депутати, а един беше против.

Именно карането в аварийната лента по магистралите доведе до няколко тежки катастрофи през последните месеци, при които имаше загинали и ранени.

Пияните и дрогираните шофьори вече ще си плащат тестовете, направени при проверка. 50 лева за пияните и от 100 до 300 лева за дрогираните - по толкова струва изследването на кръвните проби в болница. Досега тестовете бяха за сметка на държавата. 

Депутатите регламентираха преминаването на автобуси от градския транспорт по асфалтираните трамвайни линии в столицата, като останалите водачи ще са длъжни да им освободят релсовия път.

Съгласно закона ще се отнема книжката за срок от 2 години и ще се налага глоба от 2000 лв. на водачите на трамвай или самоходна машина, ако откажат проверка за наркотици и алкохол. Това предложение получи 119 гласа „за” и 7 „против”.

Въвежда се и изискване за завършен X клас за придобиване на шофьорска правоспособност. До момента беше достатъчен VIII клас.