Темата за блок 7 - основна тема на дебат в народното събрание. ГЕРБ сезира Европейската комисия, ако американската Уестингхаус бъде избрана за строител без конкурс.

Управляващите не се притесняват от намерението на ГЕРБ да сезира европейските институции за изграждането на нов блок в Козлодуй. От БСП коментираха, че е рано да се говори за крайни решения и тепърва ще се решава кое е изгодно за България в дългосрочен план. В този контекст, социалистите не изключват и проекта Белене.

„Аз считам, че когато разглеждаме баланса в българската енергетика не бива да използваме метода на противопоставянето - независимо от къде са те, кой ги финансира”, обясни депутатът Димчо Михалевски от БСП.

Бившият министър на енергетиката от кабинета Борисов припомни, че след референдума за „Белене” в решението на парламента изрично е посочено - изграждането на 7ми блок на Козлодуй трябва да е след конкурс. Според Делян Добрев заявката за държавни гаранции за този проект може да изиграе лоша шега на България при арбитража за Белене.

Според ГЕРБ липсата на конкуренция при изграждането на проект за милиарди е достатъчен повод Европейската комисия да се самосезира.

„Ако няма конкурс как се определя тази цена - нали за това са конкурсите, за да избереш най-добрата цена и да гарантираш, че сключваш договор на пазарна цена - нямаш тръжна процедура и конкурс нямаш пазарна цена”, заяви Добрев.

Макар именно дружеството "Нови мощности" към АЕЦ Козлодуй да беше учредено именно по времето на ГЕРБ, според Делян Добрев не може да се каже дали споменаваната сума от 4 млрд,евро за американски реактор е реалистична.