Новият областен управител на Кърджали Бисер Николов, избран от гражданската квота на социалистите, обеща управлението му да не започва с „червена метла” при официалното си встъпване в длъжност днес, предаде БГНЕС.

Николов пое поста от временно изпълняващия длъжността областен управител Асен Тюрдиев, бивш заместник на Иванка Таушанова. Негови заместници са юристът от ДПС Муса Юсуф и Назми Мюмюн, член на Националния съвет на БСП.

Дългогодишният банков служител, магистър от УНСС, бе определен за поста миналата седмица като едно от общо 11 нови назначения на губернатори от Министерския съвет.

Николов обеща да даде шанс на всеки професионалист да се докаже. Сред приоритетите му е да възстанови диалога на областната управа с общинските кметове. „По време на мандата на ГЕРБ такъв нямаше, тогавашният областен управител Иванка Таушанова се дистанцира от седмината кметове, които са от ДПС. Те, от своя страна, бойкотираха малкото й инициативи и задължително липсваха от заседанията на Съвета за регионално развитие,” коментира той.

По думите на Бисер Николов, единственият случай, в който Таушанова и кметът Хасан Азис са присъствали заедно на събитие, бил първата копка на крайбрежния парк „Арпезос". Новият областен управител допълни, че „проектът бил буквално подарен на кумеца на Цветан Цветанов след безпрецедентен натиск от страна на бившите управляващи”.

Бисер Николов ще проведе срещи с кметовете на седемте общини, както и серия от разговори с бизнеса. „Всички сме наясно колко фирми стигнаха дъното и колко безработни избълваха фалитите,” аргументира се Николов.

До две седмици му предстои среща и с гръцки колега, за да подготвят дълго чаканото официално откриване на международния път през прохода Маказа.

Новият областен управител днес огласи и първото си назначение. Дългогодишният кореспондент на вестник „Труд", а през последните години пиар на община Момчилград Петя Тенева оглави отдел „Връзки с обществеността".