Новият Изборен кодекс, който се очаква да влезе в пленарна зала следващата седмица, отново изведен на преден план съмненията за напасване по партийно удобство. Управляващи и опозиция застанаха в краищата на един символичен ластик, които колкото лесно се отдалечават един от друг, толкова бързо се и допират.

В разговор по темата в „Тази сутрин” все пак позициите бяха видимо поляризирани. Представители на БСП и ДПС обясняваха, че с промените ще бъдат гарантирани правата на българския гражданин да избира и да бъде избиран, от ГЕРБ предупредиха, че се връщат лоши практики, ограничени в последните години, а от „Атака” не присъстваха.

Според Красимир Ципов от най-многобройната партия в парламента „всичко е решено” след изказванията на Сергей Станишев, че „ще бъде изорана земята” за победа на евроизборите, и на Мая Манолова, че с този Изборен кодекс ГЕРБ никога повече няма да се върне на власт. Той обеща, въпреки изразената обреченост, че все пак ще влязат в пленарна зала и ще опонират на всички точки.

Социалистът Филип Попов уточни, че думите на неговия лидер и на зам.-председателя на НС са правилни, но става въпрос за реализиране на цели с „позволените от закона методи”. Според него кодексът вече е прозрачен, в него присъстват всички предложения на неправителствените организации, ходили на срещите с Манолова, и няма да има повече разнасяне на чували или казус „Костинброд 2”.

По въпроса с прозрачността Ципов попита дали на сайта на парламента има публикувани внесените предложения между двете четения: „Тази широка прозрачност, в кавички, която се пропагандира, е хвърляне на прах в очите”. Попов му отговори, че всички текстове ги има в проектозакона и дори за удебелени графично с черно.

Уседналостта

Разгръщайки се на полето на общото, Мустафа Карадайъ от ДПС надълго и широко обясни и неколкократно повтори, че най-важното за него и за партията му е да се спазват и гарантират гражданските права на всеки българин по Конституция. „С изкуствени техники – за ръст, за цвят на косата, някой се опитва да ограничава конституционните права. В един и същи Изборен кодекс има 5-6 дефиниции на едно изборно понятие”, каза той като използва насочващо глагола „живели”.

Ципов разтълкува, че става въпрос за принципа на уседналост, по който ДПС щели да получат помощ от БСП. Карадайъ обаче отново отказа да влезе в конкретика: „Уседналостта като срокове, в които българските граждани ще имат правата да гласуват, дали ще е 3 месеца, 6 месеца, година – нормално е да го има, не това е въпросът. Въпросът е дали на българския гражданин му се гарантира конституционното право. Ние не сме против уседналостта, а против ограничаването на конституционните права на българските граждани”. В тази връзка Ципов прогнозира в изчаквателен режим: „Ще видим какво ще се случи в пленарна зала и ще видим дали ще се върнат автобусите”.

Принципът на кривия хикс

Той акцентира върху предложението на БСП да се гласува с повече от един знак, но това ще доведе до връщане на лоши практики. Обяснение дойде от социалиста Попов: „Дали ще бъде изкривен (знакът хикс – бел. ред.) и ще го зачетат като кръст, зависи от секционните избирателни комисии и представителите на партиите в тях. Формализирането на този знак води го голям брой недействителни бюлетини”. По думите му конкретният пример идвал от неговия избирателен район – Видинския, където заради малко закривяване на хикса, отбелязан на номер 5 (бюлетината на БСП – бел. ред.) бюлетините са били обявявани за недействителни.

„Ето я логиката и начина на поглеждане как се правят избори в България. Не се замисляме как да отчетем волята на гражданите, а как да създаваме недействителни бюлетини”, констатира Карадайъ.

Ципов обаче посочи, че има константна стойност на недействителните бюлетини през последните 10-ина година и през 2007-а на местния вот са били много повече от тези през 2011-а.

Преференции

Депутатът от ДПС каза още, че има предложения за преференции. „Ако 90% от гражданите, които са гласували за една листа, подкрепят подредбата, те не правят отбелязване. В един момент аз съм на последно място, 10% са предпочели мен, и заради тях аз излизам напред”, описа я той.

Попов уточни, че от БСП са предложили 7% праг на преференцията, за да бъде достижима и достатъчно представителна. „Това е мажоритарният елемент в пропорционалното гласуване”, обясни той. Оказа се, че от ГЕРБ не само подкрепят това предложение, но държат на по-ниска бариера от 5%.

Коментирайки вида на избирателната система, Карадайъ заяви, че за ДПС никога не е имало значение каква ще е тя – дали крайно мажоритарна или крайно пропорционална. Той отново се върна на конституционното право: „Веднага примери – 2011 година 400 000 ли бяха, които хора не са напускали 5-10 години България, нп не успяха да гласуват. Минаха изборите и от вашите камери гледахме изборни книжа по контейнерите, гледаме едни народни представители, които разнасяха чували с изборни книжа.

Според Ципов обаче трайната практика за контролиран вот ще продължи: „Ще говорим май месец. Ще видим дали ще бъде разрешено да се гласува за евроизбори от държави извън ЕС”.