След като правителството на Бойко Борисов предаде властта на служебния кабинет на Огнян Герджиков, министрите поеха постовете от предшествениците си по ведомства.

Повечето сподeлиха, че колкото по-бързо дойде редовно правителство, толкова по-добре за стабилността на страната.

„Влизам в подредена къща”, каза министърът на финансите от служебния кабинет Кирил Ананиев, който прие поста от Владислав Горанов. В кабинета, който днес сдава властта, Ананиев беше заместник-министър на финансите.

Ананиев обаче предупреди колегите си да не очакват да развърже кесията.

В привилегировано положение съм спрямо другите служебни министри, които отиват в министерства, за които много неща не знаят. Ние допреди секунди работихме заедно, така че за мен е ясно състоянието на МФ и изпълнението на закона за държавния бюджет, каза Ананиев.

На въпрос дали служебният министър на финансите ще си прави вътрешна ревизия, той отговори, че е сигурен, че няма да се открие нищо, което да е направено с умисъл срещу държавата или срещу кандидатите в обществените поръчки.

Всичко добро, направено в Министерството на здравеопазването, ще бъде запазено и надградено, обеща служебният министър д-р Илко Семерджиев, след като повече от половин час разговаря насаме с досегашния министър Петър Москов.

Той посочи, че с Москов имат сериозни философски различия в областта на здравеопазването, което предполага сериозни промени. Семерджиев допълни, че той и екипът му държат да направят анализ и оценка на досегашното положение в МЗ и след това ще се прецени кое ще се надгради, запази или отмени. 

Служебният министър на здравеопазването подчерта, че на пациента трябва да се гарантира свободен избор на лекар и лечебно заведение и само така пациентът може да бъде в центъра на здравната система. Където отиде пациентът, там ще плаща Касата, отбеляза той.

Договорният процес между НЗОК и Лекарския съюз трябва да се възстанови, прекратяването му е основна грешка и той трябва да се възстанови, допълни още Семерджиев.

Преди 2 години Теменужка Петкова назначи Николай Павлов начело на "Булгаргаз", а сега той заема поста й. Той ще има само един заместник, който по думите му ще разбира от ток, но не и от обезвреждане на бомби, защото в системата заложени бомби нямало.

При предаването на поста досегашният министър на правосъдието Екатерина Захариева посочи, че се надява да има приемственост в съдебната реформа, не само защото в доклада на Европейската комисия така е записано, а защото българските граждани го желаят.

През следващите няколко месеца е важно да се направи ясен план-график за отговорни институции по 27-те нови препоръки.

Наследничката на поста Мария Павлова заяви, че с оглед краткия период на едно служебно правителство, не знае до колко и в каква степен то ще може да изпълни големи цели.

Папка с работни материали остави Румяна Бъчварова на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Така тя предаде поста на кратка церемония в МВР. Работата не е малка, обясни Бъчварова. Без да отговарят на журналистически въпроси, бившият и настоящият министър се оттеглиха на разговори.

От другото силово министерство - това на отбраната, си тръгва министърът, който даде повод на президента Радев да напусне авиацията. За новия министър Стефан Янев най-важното са хората в системата.

"Пристъпвам с определена доза смирение и с ясно съзнание каква отговорност ляга на плещите ми и на хората, с които ще работя", заяви проф. Николай Денков при приемането на поста на образователния министър от Меглена Кунева.  Той съобщи, че през следващата седмица ще представи екипа и приоритетите си.

Служебният министър на външните работи Ради Найденов определи като важни последователността и приемствеността.  Щастлив съм, че в нашето министерство има тази приемственост в последните години и това е много важно, това е един добър потенциал, който трябва да надграждаме, посочи служебният външен министър. 

Той отбеляза, че светът е изправен пред редица предизвикателства, често определяни като кризи, много динамичен е и се редуват различни събития, на които сме принудени бързо да реагираме. В този свят е много важно да имаме висок професионализъм, коректно отношение помежду си, да имаме приемственост и последователност, коментира Найденов.  

Ние не сме голяма страна, нашите ресурси не са безгранични, затова трябва да познаваме своето място, да знаем какво е възможно да направим и да си поставяме реалистични цели, каза той.

Смяната на хората няма значение, важното е посоката да остава вярна, коментира досегашният министър на външните работи Даниел Митов. Той посочи, че в лицето на Ради Найденов имаме министър, който ще пази геостратегическата посока на България и ще я представлява по най-добрия начин.

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви като приоритет договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата при приемането на поста от Зорница Русинова.

Добронамереност и справедливост обеща служебният министър на културата Рашко Младенов - към екипа на министерството, и към колегите си от различните изкуства, днес на церемонията, на която досегашният министър Вежди Рашидов му предаде поста.

Подготвянето на изборите и проблемите с БДЖ са сред приоритетите на служебния министър на транспорта Христо Алексиев, който пое поста от Ивайло Московски. Новият министър посочи проблема с българо-гръцката граница, който ще се наблюдава ежедневно.