Името на новия енергиен министър ще стане ясно до два дни. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като вчера Теменужка Петкова депозира оставката си заради сделката с продажбата на дяловете на ЧЕЗ в България.

Цветанов говори в Сандански, където участва в среща на младежите от партията.

„Ще бъде обсъждано на коалиционен съвет, политическият съвет действително може да вземе окончателното решение. Вече имаме някаква визия, но все пак, докато не се вземе окончателното политическо решение, смятам, че няма да бъде коректно към Обединените патриоти и към политическия съвет“, обясни Цветанов.

В село Крупник, където беше гост на традиционните конски кушии по повод Тодоровден, Цветанов уточни: „Министърът на енергетиката е един от важните министри във всеки един кабинет (...) ще се постараем максимално бързо да имаме решение на създалата се ситуация. Надявам се, че сряда (28 февруари) ще бъде една от възможните дати, на която да имаме решение“. Той обясни, че премиерът Бойко Борисов има интензивна международна програма, но във вторник, когато ще бъде в България, „ще търсим възможности за провеждане на Политически съвет, на който да търсим взимането на експертно политическо решение и евентуално обсъждане на дадена номинация“, каза Цветанов.

„Докато не се проведе Политически съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти, не смятам, че е разумно да говорим и да казваме кой ще бъде бъдещият министър на енергетиката. Все пак ние не сме се запознали с всички факти и обстоятелства около оставката на г-жа Петкова. В момента трябва да се коментира една сделка, която е осъществена по чешкото законодателство между частни фирми. След като бъде обявено, че има подписан такъв договор, започва вече същинската работа на българските институции за проверка на съответните фирми, произход на средства, всичко, което необходимо, за да можем да защитим националната сигурност, за да не изпаднем в проблемни ситуации, които биха могли да застрашат националната сигурност на страната“, каза още Цветанов.

„Институциите, които имат отношение – КЕВР, КЗК, ДАНС, трябва да си свършат своята работа и едва тогава можем да говорим за финализиране на това, което е подписано в Чехия“, допълни той.