Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по проекта за новите изтребители, обяви в Пловдив военният министър Красимир Каракачанов. В надпреварата до момента участваха чисто новите шведски „Грипен”, „Еврофайтър” втора ръка от Италия и F-16, използвани преди това последователно от САЩ и Португалия.

„Ще поканим не само тези трите фирми, които са участвали досега. Имаме писмо и от Боинг (производител на многоцелевия изтребител F-18), имаме и други предложения”, заяви министър Каракачанов. Той посочи, че от Хърватия са закупили почти цяла ескадрила от Израел (всъщност сделката все още не е финализирана - б.р.), така че, ще бъдат поискани оферти и от тях: „Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега”.

Става дума за F-16С/Д Блок 30, които са значително по-съвременни от португалските.

По думите му, ако до края на април процедурата мине през парламента, след това ще започнат да се пускат покани към фирми, които биха могли да ни доставят изтребители. 

Според министъра междувременно трябва да се поддържа наличната в момента техника: „Ремонтът на миговете ще излезе по-евтино, ще сключим договор с производителя”. Преди дни МО сключи многомилионен договор с РСК МиГ за поддръжката на нашите МиГ-29 за следващите няколко години.

Плановете на управляващите са нашите ВВС да имат нови изтребители към 2023 г. Процедурата по придобиването им обаче забуксува. Години наред се смяташе, че ще бъде взето политическо решение в полза на Ф-16, но в края на служебния кабинет „Герджиков” излезе експертен анализ в полза на „Грипен”. След връщането на ГЕРБ на власт обаче конкурсът на практика беше върнат в начална фаза на фона на взаимни обвинения в лобизъм между управляващите и президента Румен Радев.