„Имаме хора, които наблюдават кримигоненната обстановка в центровете за емигранти и където има повишена криминална активност. Има един безспорен факт – там, където са концентрирани високи маси от този тип поселения – емигранти и от ромски произход, там има повишена криминална активност”.

Така Симеон Костадинов – един от членовете на Централното ръководство на основаната тайно в събота Националистическа партия на България, отговори на въпрос в „Тази сутрин” верни ли са твърденията за патрулиращи отряди в посочените райони.

Практиката се оказа част от мисията на новата формация „чрез пакет от политики, които са национално отговорни, да превърне България в национална държава”. Мистерията около учредяването се наложила заради „конфиденциален характер” на бъдещите действия на националистите.

„Събралите се да спасят нашето отечество” изпаднаха в реторика, която е трайно залегнала в движения и партии от сходен идеологически характер. Според тях обаче изразните средства, които използват, не са крайни, а просто такива, каквито трябва да бъдат.

Помолени да коментират нападението от събота на ул. „Пиротска”, те обясниха, че всеки ден стават такива нападения и има „нещо, което трябва да се прикрие, и затова се отдава повече внимание на неща, които нямат чак такова значение”.

Макар че подобно посегателство, но този път над българка от алжирец преди две седмици, изкара на улицата националисти, членовете на Националистическа партия на България обявиха, че конкретният протест е бил организиран преди месец, а приятели на пострадалата Виктория са се присъединили към тях.

При представянето на идеите на националистите се появи и подготвян законопроект, който да наложи повече рестриктивни мерки за новоучредяващи се вероизповедания, за да не се регистрират „психопатски секти”. Според изникванията на националистите, за да се регистрира едно вероизповедание, то трябва да има поне 500 000 последователи.

На въпрос одобряват ли фашизма, гостите в студиото, отклониха питането с обяснението, че е „сложен исторически феномен”, който изисква дълго разискване.