Нови лични карти с чип МВР ще може да издава най-рано в края на 2017 година. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който оповести обществена поръчка за близо 500 млн. лв., чрез която ще бъде подменена системата за издаване на документи.

Новите лични карти ще изглеждат също като тези, които имаме и в момента. От МВР обаче твърдят, че ще са с по-високи нива на защита.

Освен снимка и подпис в тях ще има и пръстов отпечатък, и електронен чип. Ще са добре защитени и трудно ще се фалшифицират, твърдят от МВР.

Засега МВР не предвижда цените да се увеличават, освен това ще се запазят и трите вида поръчки - обикновена, бърза и експресна.

В рамките на обществената поръчка е предвидено да бъде построена нова сграда, в която ще е звеното за документите за самоличност.

Смяната на документите не е задължителна. Новата карта ще се издава или когато изтече срокът на старата, или ако специално решим да я сменим. Проблемът обаче е, че експресните услуги вече няма да са експресни.

"Обсъждаме вариант експресната поръчка да я изпълняваме за един по-дълъг срок, а не както е сега - 8 часа", обясни Ципов.

Причината е, че новите документи ще се правят в София и после ще се разпращат с куриер до всяка точка на страната за сметка на МВР, а пътуването ще ги бави повече.

Съкращения по места в страната не се предвиждат, а хората, които сега работят в областните дирекции, в отделите за документи за самоличност, ще бъдат преназначени на други длъжности.

От средата на 2016-а ще можем да подаваме заявления за нови документи и по интернет на страницата на МВР или на областните дирекции. Така ще можем да си спестим опашките в районното и чакането в паспортната служба.