Дясното обединение „Нова република” обяви, че сваля доверието си от издигнатия и с подкрепата на ДСБ кмет на Белене Милен Дулев, след като от града със скандал си тръгна католическият свещеник Паоло Кортези. Духовникът беше отзован, след като получи заплахи за живота си заради своето решение да приюти семейство сирийци.

Случаят придоби голям отзвук, тъй като отецът е известен със своята благотворителна дейност, включително и в подкрепа на хора, пребивавали в затворническия лагер в Белене и техните близки. Това обаче не попречи на част от местната общественост да реагира изключително остро на появата на семейството.

„Не можем да носим политическа отговорност за кмет, който подкрепя група самозвани лъжепатриоти, които налагат агресия и омраза, наметнати с чужди знамена.”, пишат от „Нова република”. Водачът на плевенската листа Мартин Димитров даже поиска оставката на Дулев.

"Тъмносините" обаче виждат конкретен повод за атаката срещу свещеника извън темата с мигрантите: „Истинската причина за прогонването на отец Паоло Кортези е неговата отдаденост на каузата за издигане на Парк-мемориал на жертвите на комунизма на мястото на бившия лагер в Белене”.

От дясното обединение настояват на страховете на хората да се отговори с реформа в МВР, която „да премахне чадъра над каналджийската мафия”.