Нови скандали разтърсиха Висшия съдебен съвет ден, след като не беше прието искането за оставката на Димитър Узунов и той остана представляващ на съдебните кадровици.

В "Тази сутрин" по bTV Узунов намеси в скандала и своя опонент в съвета Калин Калпакчиев. Според него реалната причина да му се иска оставката като представляващ ВСС е договор по европроект, който по думите на Узунов "се движел" от Калпакчиев.

“Този договор е на стойност е 6 милиона лева. Наградният фонд, хонорар, който би получил, е в размер на 340 000 лева... Установих че този договор не е съгласуван с ВСС. Този договор беше на бюрото ми две седмици, преди да ми се поиска оставката. Това нещо се разбра от г-н Калпакчиев и активира Панов да ми иска оставката”, каза Узунов.

Калпакчиев определи твърденията на Узунов като "откровена лъжа": „Лично аз не съм подписвал никакви

договори и не съм участвал в подготовка на договора. Нямам представа какво се случва по него. Не съм получавал нито стотинка  хонорар по тоя проект, не съм подписал договор за хонорар, още по-малко за сумата, която той казва - 340 000 лева. Трябва да се замисли за своята оставка отново”.

Проектът, с който трябва да стартира електронното правосъдие и да се реформира съдебната карта на страната, всъщност се ръководи от друг магистрат.

В студиото на "Тази сутрин" Узунов донесе и и снимка, която получили на пощата в съвета. Твърди се, че е сниман между братята Георги и Васил Илиеви. Узунов отрича това да е той.

„Тук не става дума за скандали в жълт смисъл, дребно заяждане или интригантство, а за това, че се проявяват тежки зависимости от мнозинството членове на ВСС - политически, икономически, олигархични и какви ли още не”, коментира по този повод Калпакчиев.

Узунов твърди, че е решил еднолично кои магистрати да отидат на срещата с европейските прокурори, защото бил притиснат от еднодневен срок.