Номинацията на Делян Пеевски за евродепутат е равносилна на тази за шеф на ДАНС – става въпрос за провокация към българското общество. Такава теза изказа в ефира на bTV Осман Октай, уточнявайки, че след опита за покушение срещу Ахмед Доган, от ДПС постоянно отправят провокации с посланието, че „както могат да моделират етническия мир, така могат и да взривят обществото”. За това свидетелствали и скандалите в парламента около агитацията на турски език или имотните претенции на мюфтийството.

„С писмо на 12 февруари неслучайно Доган се заканва на всички държавни структури, че стоят зад това покушение. В ДПС, който и да е посочен на избираеми места, до трето място всеки ще бъде избран, без дори хората да знаят кой е този човек. Действително всеки у нас има право да бъде издигнат за депутат, но с Пеевски случаят е по-особен – номинацията му за ДАНС, протестите и дискредитирането на парламента и КС, всичко това са поредици от провокации към гражданското общество в България”, обясни тезата си Октай.

Според него Пеевски няма лична властова амбиция за пост в Европарламента. „Той има съвсем друга позиция – на финансов посредник между определени кръгове и ръководството на ДПС. КТБ е лицето на този финансов кръг в момента”, изтъкна политикът.

По думите му много малко хора познават лично Пеевски, затова нямало как хората по места да го познават. Той е тайнствена личност, знаем за него само от медиите, но е събирателен образ за олигархичния модел в политиката”.

Кой издигна кандидатурата на Пеевски?

Кой издигна кандидатурата на Делян Пеевски в Смолян и Кърджали и как електоратът приема тази номинация? Скандалите около името на депутата не попречиха на няколко местни организации на ДПС да го номинират за ЕП. В Смолян, например, видяха в него един достоен политик.

„Той е млад човек, образован , успял в бизнеса си. И ако един човек е успял да подобри своя живот, в чисто материален аспект, би било логично да очакваме, че той може да допринесе със същото и за електората си”, обясни Салих Аршински - областен председател на ДПС.

Почти със същите аргументи сред номинациите на смолянската организация попада и 24- годишната току що дипломирала се юристка Севим Мусак от Мадан. Общото между нея и Пеевски е, че и двамата са млади и имат богати роднини, защото Мусак има вуйчо милионер в Америка.

„Ставаш център на внимание. Тове е мисля, че от една страна огромен минус, защото започва личния ти живот да излиза наяве. Аз лично няма от какво да се притеснявам”, казва младата жена.

И ако за нея това е първо участие в голямата политика, то Пеевски вече има своята политическа биография, белязана от шумен скандал заради неуспешния му опит да стане шеф на ДАНС.От структурата в Кърджали обаче, които първи посочиха Пеевски като евродепутат, са убедени, че той е хулен незаслужено, но електоратът го обича.

„За жалост се опитаха по някакъв начин да насаждат някакви, да спекулират с неговото име, но нашият електорат е кандисал на тези атаки от другите партии. Поради тази причина те няма да успеят по някакъв начин така да се каже да сатанизират и Делян Пеевски”, подчертава Байрям Байрям - предс. на областната младежка структура на ДПС.

Далеч от партийната централа обаче, хората от родопските села имат свое мнение за Пеевски.

„Не знам кой е, аз не се занимавам с такива работи” или „Не щат го него, разбираш ли, защото много авантаджия бил. Те го изкараха кой знай какъв бандюга, сега ще се явява за депутат в европарламента. Те такива хора - за какво ти са, нищо не става от тях”, са само част от мненията сред електората.

Без значение кой е номинирал Пеевски, навсякъде предложението е получило единодушна подкрепа от всички членове на областните съвети. От структурите на ДПС отричат Пеевски да им е спуснат отгоре, като официално партийно извинение за ударите които е поел, в момент когато партията официално се е отказала от него.

„Една политическа сила се състои от личности и все някой ще отнесе негатива. Това беше поредицата от опитите за сатанизиране на ДПС като политическа сила”, смята и Салих Аршински.

А младата юристка от Мадан не изпитва притеснение, че името й е редом до това на Пеевски. Наясно е, че той е с по-голям шанс да попадне в листата и то на избираемо място, но това не я разстройва.

Решението дали Пеевски ще стане евродепутат ще стане ясно след броени дни. Неофициално се спряга, че той ще бъде втори в листата на ДПС. Едва ли обаче това би било възможно без благословията на европейските партньори на движението.