Регистрацията на автомобил няма да се прекратява, ако шофьорската книжка на шофьора е изтекла, решиха депутатите от транспортната комисия, след като мярката предизвика обществено недоволство.

До момента санкцията за изтекла шофьорска книжка беше еднаква като за дрогирани, пияни и неправоспособни. Вече колата ще бъде временно спирана от движение и ще бъде пускана в движение след подновена книжка.

Това обаче ще стане факт след гласуване в пленарна зала и обнародване в държавен вестник.

Симеон Атанасов работи в транспортна фирма от 16 години по линията Варна – Бургас – Варна и в средата на лятото бургаски полицаи го спират. Шофьорската му книжка се оказва изтекла преди седмица и катаджиите, още на място, свалят регистрационните табели на буса.

Атанасов не е собственик на превозното средство, което довело до загуби за фирмата.

След изтичането на шест месеца, бусът ще трябва да бъде регистриран наново.

След продължителен размисъл и спорове в залата, депутатите от транспортната комисия промениха този текст. Предложението на БСП беше в тези случаи да бъде налагана единствено глоба от 100 до 300 лева.

На фона на тези санкции, глобата за неносене на документи е в размер на само 10 лева.

Отново за шофьорите – нова наредба предвижда хората с тежка форма на диабет, високо кръвно и сърдечни проблеми да не могат да шофират. Целта е катастрофите да станат по-малко.

Превозвачите и професионалните шофьори одобряват идеята, но се притесняват от начина, по който ще се приложи.

От здравното министерство обясниха, че забраните важат само за тежки форми на диабет и хипертония, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана. При тези състояния ще се прави индивидуална оценка от лекар.

Правилата влизат в сила от догодина и ще важат при взимане или при подновяване на книжка.