Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е разписала днес заповедта за освобождаване на директора на ОДМВР-Благоевград Росен Танушев. Това съобщи тя в кулоарите на парламента.

Оставката му бе поискана още миналата седмица заради скандала с шефа на строителната фирма„Агромах” Методи Бачев, който прекара една нощ в ареста, след като се появи клип, в който той отправя обидни изказвания към премиера Бойко Борисов.

Танушев е освободен като директор и ще бъде назначен на по-ниска длъжност в криминален отдел в Петрич, а не в София, така че да може да бъде полезен на системата, уточни вътрешният министър.

Тя добави, че мотивите за освобождаването на Танушев са, че като директор е направил недостатъчно добра преценка на ситуацията, на аргументите, с които може да се защити едно задържане макар и за 24 часа.

Румяна Бъчварова оценява като цяло високо работата на Танушев като началник на полицията в Благоевград.

Резултатите в Благоевград бяха добри, поискала съм оставката му, когато установих, че той е действал, без да съобрази ситуацията, неправомерно е задържал един човек по повод на негови изявления - дори в нетрезво състояние. Не може да бъде допусната такава полицейщина, коментира вицепремиерът, цитирана от БТА.

„Той е един добър полицай, просто като директор е направил недостатъчно добра преценка на ситуацията", посочи Бъчварова.

Нямам нито номинация, нито такъв разговор за кандидат-президент, каза Румяна Бъчварова на въпрос дали ще е евентуалният кандидат на ГЕРБ за държавен глава.

За евентуален вот на недоверие по темата "Сигурност", за който днес намекнаха и от АБВ, тя не вижда аргументи.

Всеки има право да изразява политическа позиция, въпрос на отговорност е, когато даваш квалификации, да даваш и аргументи, но досега не била видяла такива. Някои хора винаги гледат от другата страна на огледалото, винаги има други мотиви зад исканията, знаете много добре защо съм атакувана от г-н Румен Петков, подчерта още Бъчварова.