Постигнаха се възможно най-добрите финансови условия за България. Това каза пред БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод подписаното споразумение за „Южен поток”.

„Повече от това не можеше да се постигне. Изцяло българският интерес е защитен. Нито един лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на "Южен поток". България ще има само полза от този проект. България ще получава дивиденти и работни места”, твърди енергийният министър.

Той каза, че размерът на заема, усвоен от БЕХ, е 620 млн. евро. Срокът за погасяване на заема на БЕХ е 22 години. Заемът се усвоява поетапно по време на строителството. Договорен е 5-годишен гратисен период за изплащане на заема - и за лихвата, и за главницата, от 2013 г. до изплащането на първите дивиденти. Докато няма реални приходи от дивидента, договорено е БЕХ да не извършва плащане по заема.

"Плащанията по заема ще стават само с приходи от проекта. Нито един лев от джоба на българския данъкоплатец няма да бъде използван. Ще се плаща дивидент още от първата година на експлоатация на газопровода. Ако стане нещо с проекта "Южен поток", БЕХ не носи никаква отговорност. Ако няма дивиденти, това значи, че на практика проектът не работи", увери Стойнев.