Концесионери на плажове по Черноморието не са съгласни с идеята на Министерството на туризма престоят под чадър и използването на шезлонг да поевтинеят по административен път.

Намеренията са да бъдат въведени базови цени от два до четири лева за използване на чадър и шезлонг, които да бъдат основен критерий при определянето на концесионните такси-

Цената на чадърите и шезлонгите ще има 40% тежест при избора на концесионер. Два лева ще струва сянката в селища с под 10 хил. жители, три лева с над 10 хил. жители, и четири лева в големите курорти.

С евтини плажни принадлежности концесионерите не могат да покрият разходите за концесионната такса на държавата, чистота и подръжка на пясъка, спасители, реаниматори, тоалетни и душове.

За всяка категория плаж процентът на свободна зона за самостоятелно разполагане на чадъри ще е различен. Новите критерии ще важат за ивиците, за които тепърва ще се сключват договори.

При определяне на концесионната такса ще се взимат под внимание спецификите на всяка ивица – инфраструктура, достъпност, близост до градове, курорти или туристически обекти. Сред критериите ще са подробности като каменисто или с фин пясък е дъното на морето.

Един от основните разходи за концесионерите са спасителите, чийто недостиг е все по-сериозен проблем. Има предложение граждани на Русия, Молдова и Украйна да могат да се назначават на нашите плажове, което сега е невъзможно.