Кирил Ананиев „пое щафетата” в Министерството на здравеопазването от бившия здравен министър проф. Николай Петров, предаде репортер на bTV.

Ананиев заяви, че е подготвил план за действие, но не даде подробности.

Николай Петров остава на разположение за 24 часа, за да помага на новия министър.

Петров му връчи отчет за периода, в който той е бил началник на здравното министерство, подари му икона и му даде съвет да направи водосвет.

Смяната на Петров с Ананиев е първата рокада в правителството „Борисов 3”. Тя дойде, след като разследване на bTV разкри, че Петров е в конфликт на интереси и е облагодетелствал свои близки. Това е четвъртият здравен министър само за тази година.

Той беше избран за министър на здравеопазването по-рано днес в Народното събрание, където 121 депутата гласуваха „за” назначението му, а 85 бяха „против”.

Кирил Ананиев поема здравното министерство в момент на нормативен дефицит, след като в съда бяха отменени националната здравна карта, медицинските стандарти и наредбата, която определя какво трябва да плаща Здравната каса.

Очакванията към Ананиев са огромни заради многото проблеми в сектора, които чакат решение от години, като паралелният износ на лекарства и реформата в ТЕЛК.