Електроенергийната система е стабилна. Има излишък от електроенергия, предприели сме всички действия и имаме резерв, дори ако загубим единия блок на АЕЦ „Козлодуй“, заради авария, да се покрият нуждите на страната. Това каза служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

„За радост и АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ 2 не регистрираха аварии, което показва, че системата е в отлично състояние“, отчете той на брифинг за мерките, взети във връзка с лошите метеорологични условия в началото на годината.

Павлов припомни, че от вчера страната ни изнася ток, а газовият сектор няма проблеми с доставките и транзита.

"От 2000 г. не е регистрирано потребление над 16.7 млн. куб. м за денонощие. Основните потребители на природен газ са били топлофикационните дружества", каза министърът.

По отношение на цялостното състояние на енергийния сектор, той коментира: „Има дружества, които са в отлично финансово състояние. Има и такива, в които има по какво да се работи. Беше назначен пълен анализ за всяко едно дружество, ежедневно разговаряме с ръководствата им, изискванията към тях са големи – оптимизация на паричните потоци. Първите резултати са налице, но трябва да минат всички разговори, да приключи финансовата 2016 година и в края на месеца или началото на следващия ще обявим кое дружество, какви финансови резерви има“.