Софийската градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Той ще отговаря за престъпление по служба.

Според прокуратурата в периода от 5 май до 9 септември 2015 г. Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Това Ненчев е направил като е разпоредил на заместника си Десислава Йосифова да държи в служебната си каса договори за 3,77 млн. евро, подписани с руската компания „РСК МиГ” за ремонт и доставка на двигатели за изтребителите МиГ-29. Освен това от ноември 2014 г. до март 2016 г. той не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за машините.

От прокуратурата посочват, че престъплението е довело до значителни вредни последици за българската армия – пилотите са прекарвали във въздуха по 33 часа на година при минимум за НАТО от 180. Според Николай Ненчев, в случая обвинението е по-скоро, че като министър е накърнил интереса на руската компания.

Ненчев вече е подсъдим и за друго престъпление, свързано с договор за доставка на униформи за армията.