Министърът на отбраната Николай Ненчев даде показания във Военна прокуратура.

Той беше разпитан за поръчка в интендантско обслужване по договор за доставка на облекла за българската армия от 2014 г. преди той да поеме поста. Не е разпитван за дирекция Отбранителна аквизиция уточни министърът.Подробности не може да сподели, защо е подписал декларация да не разгласява информация по разследването.

„Аз не намирам нищо обезпокоително. Знаете в миналото какви безумия са се извършили. Обявява се поръчка, печели фирма без цехове и шивачки и възлага на нашето Интендантско обслужване.  По наше време това няма как да се случи”, посочи Ненчев.

Ненчев припомни, че в миналото в търговете за униформи са печелили фирми без машини и работници, които в последствие са възлагали работата на държавното интендантско обслужване.

Преди година, разследване на bTV разкри в Интендантско обслужване липсата на над 200 машини, неизпълнение на бизнес програмата и нарушения в отчитането на командировките.

Военният министър обяви, че предстои възлагането на нова поръчка за униформи на армията, но предстои да се уточнява с професионалното ръководство на отбраната количеството и сумата, за която ще се прави търг.

Преди няколко седмици Военно окръжната прокуратура София започна проверка на дирекция "Отбранителна аквизиция" по редица сделки, за доставката на бронирани машини, парашути за българската армия.

Военният министър също спря обществените поръчки за храненето в армията, за доставката на бронираните машини за сухопътни войски и за утилизация на боеприпаси.

Той поиска и проверка на сметната палата в дирекцията и изпрати в неплатен отпуск директора Венислав Цанов, за да не пречи на проверките. Дирекцията на Цанов се свързва с доставката на самолетните двигатели по така наречената полска сделка и придвижването на сделката с германските парашути, които бяха върнати от специалните сили или заради това, че не отговарят на техническите критерии на тръжното задание.

В момента прокуратурата разследва офицери от Българската армия по същия случай.