Ако Трайчо Трайков не стигне до балотаж, съвсем естествено е Реформаторският блок да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента.

Той отбеляза, че повечето от партиите в РБ са членове на Европейската народна партия и така са от едно политическо семейство с политическата сила на Бойко Борисов.

Все пак, Ненчев отбеляза, че бившият икономически министър е добър кандидат: „Считам, че има много голям потенциал, дали е избираем зависи от всички нас, партньорите от Реформаторския блок“.

Военните досиета вече са предадени

Общо 87 280 архивни единици, представляващи всички налични документи от архива на бившите РУМНО и РУГЩ за периода 9 септември 1944 г. – 16 юли 1991 г., са предадени още в края на май 2016 г.  от  Служба „Военна информация“ на Комисията по досиетата, заяви Николай Ненчев.

Изпълнени са всички претенции на комисията по отношение на изясняване на процедурата за унищожаване на класифицирани материали след 1991 г. като за тази цел са предоставени необходимите протоколи и актове, подчерта министърът.

Към момента във военното разузнаване остават на съхранение 21 сбора документи, за чиито статут предстои окончателното изясняване след консултации с ръководството на комисията за сигурността на информацията.