Антикорупционният закон на Меглена Кунева, който мина на първо четене, няма да помогне в борбата с корупцията. Това обяви адвокатът и блогър Николай Хаджигенов в предаването „Лице в лице”.

В момента имаме повече органи за борба с корупцията, отколкото за борба с наркотрафика и резултатът е огромна кръгла нула, уточни Хаджигенов. Според него проблемът е в това, че политиците не искат да се борят с корупцията и затова хвърлят трохи на обществото с нови закони.

По думите на адвоката с новия закон ще се създаде един нов свръховластен орган, който за пореден път ще бъде използван за политически натиск – начело ще бъде поставен наш човек и той ще се бори с неудобните.

„И по сега действащите закони може да има осъдени за корупция. Нашите закони не са лоши. Нужен е един изцяло независим орган, какъвто беше създаден в Румъния”, смята Хаджигенов.

Адвокатът смята, че представеният днес проект на Закон за борба с тероризма също няма да помогне и ще доведе до това полицията и армията да се борят с българските граждани. „Сложили едно перо на пръчка и викат: „Вижте, каква хубава кокошка имаме”, коментира той.

Антикорупционния закон е стъпка в правилната посока, защити проекта депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев. Той признава, че новият закон не е панацея.

„Това са наслагани през годините проблеми. Въпросът е има ли политическа воля, явно сега има. Аз и моите колеги това можем да направим – мина на първо четене, сега ще го отстояваме на второ четене”, обяви още депутатът.

По думите му новият орган за разследване на корупцията ще има повече правомощия и ще може да прави дълбочинни проверки. Ще се разшири и кръгът на хората, които ще бъдат проверявани – шефове на агенциии, директори на болиници и въобще всички, които работят с обществени пари.

Новото бюро ще има ясно разписани правомощия и задължения, а досега имаше няколко служби без много правомощия и отговорността се размиваше, каза още Тренчев.