„Реабилитацията на ГЕРБ на власт не е добра новина. ГЕРБ не дава основания за еуфория, когато се кани да се настани отново във властта. Това беше власт, която се изкушаваше да извършва рекет, натиск и полицейско насилие. Крехката българска демокрация при управлението на ГЕРБ и Цветанов пострада. Това че от Реформаторския блок и от тази Протестна мрежа са се смълчали да коментират очевидното е тайната на немощната и на импотентната българска публичност”.

Това заяви психиатърът и социален коментатор д-р Николай Михайлов в студиото на bTV, който издаде тежка диагноза на българската политическа и обществена действителност.

Според него протестиращите от миналата година са в крайно опасна и иронична позиция. „Първо да протестират, питайки „Кой предложи Пеевски” (в някакъв смисъл като събирателен образ на задкулисното управление), сега може да се окаже, ако се състои управление на ГЕРБ и ДПС, че те ще управляват със задкулисен гарант в лицето на същия този Пеевски, когото искаха да отстранят”, заяви Михайлов.

По думите му действията на протестиращите ще бъдат строго наблюдавани, „защото става въпрос за моралната характеристика на протестиращите и техните идеолози”.

„Ако стане така, че високата морална нота на протестите е произвела такъв резултат, какъвто е реабилитацията на ГЕРБ и Пеевски, това означава, че имаме не само негодна политическа класа, но и негодно гражданско общество. Това обаче няма да доведе до нова вълна от протести, защото протестиращите и тези, които ги водят, никога няма да протестират срещу ГЕРБ и неговата присъдружна организация, патерица в лицето на Реформаторския блок”, анализира психиатърът.

Това е игра

По думите на Михайлов - Станишев играе игра на човек, който се е провалил. Твърдението на Станишев от вчера, че никой не иска оставка освен социалистите, поради което кабинетът няма защо да бърза да подава оставка, е „опит да се симулира нещо като инициативност, като контрол върху положението, че БСП и лидерът й въобще не е в амок, шок, нокдаун, просто наблюдава терена и казва, вие, които искахте избори, не искате избори и няма да има избори”, коментира Михайлов. „Това е игра”, добави той.

В момента БСП и лидерът й в частност са в голяма политическа криза. „Няма логическа последователност, в такава ситуация човек жестикулира. Станишев също не иска избори през юли, както твърди. Тази спешност изисква промени в Изборния кодекс – усложнения”, смята Михайлов.

Неизтощаваща глупост

„ДПС прави това, което диктува инстинктът й за самосъхранение. Инстинктът за самосъхранение на ДСП не е просто инстинкт за оцеляване, а инстинкт да се домогне до бонусите на властта. Това че при това управление няма какво да се иска, да се вземе – означава неговото незабавно прекратяване по елегантен начин. Служба, която Местан може да извърши, защото той самият е елегантен. Като причиниха това на БСП, през изявлението на Местан приключиха курса на тази власт, която трябваше отдавна да си отиде. Тя влезе в цикъл на неизтощима глупост, която започна с опита за назначаване на Пеевски начело на националната сигурност, която изсипа половин София на улицата. Такъв тип мащабна глупост трябва да бъде санкционирана. Това, че те живяха достатъчно дълго, означава, че те живяха много дълго. Правителството трябва да си отиде, защото много отдавна трябваше да си отиде”, продължи с диагнозите Михайлов.

Тактическа политическа невменяемост

„Орешарски е енигматична фигура, той има експертна маска, нещо като аз съм тук за борбите с други думи не съм в епицентъра на тези политически съображения, те не са по духа и натюрела ми. Той е по-скоро свързан с корпоративни интереси, но много внимателно процедира през тактическа политическа невменяемост”, смята Михайлов.

Той е уверен, че правителството ще подаде оставка и че текат разговори в задкулисието, които ще прецизират датата на неговото отпътуване, но това не е път към изход...