„Моделът е грешен. Т.нар. бездънна каца може да поема още и още. Моделът генерира дефицит”, категорична е Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на Здравната комисия в Народното събрание.

„Българските граждани трябва да избират къде да се внасят здравните им вноски и ако може да има единна информационна система”, категорична е Джафер.

Днес в парламентарната комисия беше изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. Джафер каза, че вярва на твърденията му, че е бил заплашван.

„Няма правно основание, въз основа на което Плочев да бъде освободен”, категорична Джафер. Тя припомни, че именно ГЕРБ са прокарали закона, който определя, че Народното събрание трябва да избира шефа на НЗОК.

„Колкото по-консенсусно избираме управлнците на касата, толкова по-бързо си отиват. ГЕРБ предложиха Плочев. Факт е, че след шест месеца ГЕРБ искат оставката му – това доказва само управленската немощ и кадровата несъстоятелност”, смята Джафер.

Тя коментира, че се е срещала и със здравния министър Кирил Ананиев през деня, който ѝ се видял обиден. „Когато виждате достойни хора на достолепна възраст, които са обидени от лоша субординация, от това, че не си говорят достатъчно – това изглежда нелепо”, коментира Джафер.

„Българските пациенти и лекари очакват много сериозна реформа в системата и дори непопулярни мерки, за които ще се плати политическа цена, но те трябва да се случат, защото ние не можем да продължаваме да говорим всеки ден за скандали и за модел, който е изчерпал своето значение”, допълни Джафер.

Тя коментира, че депутатите очакват от Ананиев заявения в началото на мандата му нов модел за здравеопазването и са готови да приемат и непопулярни мерки, за да има едни приоритети, които да се следват от всички.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!